Teodorovici a anunțat că există în acest moment două formule și că încearcă să mulțumească ”pe cât mai multă lume”, menționând că astfel de discuții există de peste 20 de ani.
Ministrul a menționat că 100% din impozitul pe venit înseamnă 5 miliarde de lei în plus care rămân la autoritățile locale.
După noile calcule efectuate de către Ministerul Finanțelor, urmează ca bugetul pe 2019 să fie făcut public miercuri.
De unde a pornit scandalul
Scandalul a pornit de anul trecut, după ”revoluția fiscală” gândită de fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa.
Mai exact, pentru a compensa trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, Guvernul a redus impozitul pe venit de la 16% la 10%. Or, acest lucru a dus la scăderea veniturilor autorităților locale.
Acum, însă, Robert Negoiță – președintele AMR și primarul Sectorului 3 din București – spune însă că acordarea tuturor banilor din impozitul pe venit este oricum prea mică.
Acesta a afirmat că impozitul pe venit înseamnă doar 10% din bugetul național, însă primarii doresc cel puțin o treime.
Primarii vor să protesteze în fața Guvernului
De asemenea, din cei 100% cât sunt banii colectați din impozitul pe venit, primarii cer cel puțin 66,8%.
Restul banilor se împart consiliilor județene și fondului de reechilibrare. Un procent mai mare pentru primari înseamnă mai puțin pentru consilii locale, în vreme ce un fond de reechilibrare mai mic înseamnă venituri mai mici pentru primăriile mici, care nu se pot susține singure din punct de vedere financiar.
Concomitent, Gheorghe Falcă – primarul Aradului – a afirmat că toate municipalitățile din România au avut scăderi de venituri în 2018.
Acesta a completat că o scădere a veniturilor administrației locale înseamnă bani mai puțini pentru școli, spitale sau serviciile publice locale. Acesta a afirmat că primarii vor protesta în fața Guvernului dacă sumele din impozitul pe venit vor fi mai mici de 66%.