”Discutăm cu cei de la Consiliul Concurenţei pentru a găsi o formulă legală ca această scădere să se regăsească în economie şi la nivelul fiecărui consumator”, a spus Teodorovici.

O plafonare a prețului prin lege a fost decisă în 2016, pentru polițele de asigurări RCA și numai pentru șase luni, conform legislației europene.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, va participa miercuri, de la ora 15.00, la o nouă ediție a interviurilor Libertatea Live, unde va spune ce condiții trebuie să îndeplinească Guvernul.

Scumpiri peste scumpiri

Prețul carburanților a crescut cu peste 12% de la începutul anului, potrivit unei analize realizate recent de către Libertatea, pe baza datelor raportate către Comisia Europeană. Mai mult, sortimentele de top se comercializează la peste 6 lei pe litru.

Prețul petrolului a crescut de la 65 la 80 de dolari pe baril, în special după ce SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului.

Acciza suplimentară de 7 eurocenți pe listru a fost introdusă inițial de către Guvernul Ponta, în anul 2014, cu scopul construcției de autostrăzi și a dus la scumpirea combustibililor cu 40 de bani pe litru.

Acciza respectivă a fost scoasă ulterior prin adoptarea Codului Fiscal din 2015, cu aplicare de de la 1 ianuarie 2017.

Însă tot anul trecut, începând cu luna septembrie, a fost reintrodusă de Guvernul Tudose și ministrul de Finanțe Ionuț Mișa, pentru a strânge mai mulți bani la buget, astfel încât să acopere majorările de salarii și pensii.

Un motiv pentru care Tedorovici vrea plafonarea prețului la carburanți ar fi scăderea prețului și impulsionarea vânzărilor, astfel încât să se colecteze mai mulți bani la buget.

Anunțuri și scandaluri

Ministrul Teodorovici a făcut mai multe anunțuri controversate recent. Acesta a propus eliminarea salariului minim și menținerea acestuia doar în mediul privat, dar a fost contrazis de către Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

De asemenea, a trimis la Uniunea Europeană un document în care afirmă că vor fi înghețate salariile bugetarilor începând cu 2019, dar iarăși a fost contrazis de către Ministrul Muncii. Aceasta a afirmat că salariile vor crește conform legii salarizării, iar salariul minim va crește de la 1 noiembrie.

Concomitent, Teodorovici a dorit și redefinirea pachetului minim de servicii de sănătate, însă din nou a fost contrazis, dar de Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În fine, în vară Teodorovici a dorit și plafonarea prețului la gaze, idee de asemenea retrasă.

Urmărește-ne pe Google News