Teoria a fost explicată de celebrul fizician în câteva cuvinte scrise în 1922 pe două bucăți de hârtie date unui curier în capitala Japoniei în timpul unui turneu efectuat în Țara Soarelui Răsare.

Albert Einstein, celebru pentru teoria relativității, tocmai fusese informat că va primi Premiul Nobel în timp ce se afla în Japonia.

Un curier japonez a sosit la hotelul Imperial din Tokyo, unde era cazat fizicianul, pentru a-i transmite acestuia un mesaj. Einstein a dorit să-i dea un bacșiș, dar pentru că japonezul a refuzat, așa cum este practica locală, fizicianul nu a vrut să-l lase să meargă cu mâna goală așa că i-a scris două mesaje pe două foi de hârtie.

„Poate că, dacă ai noroc, aceste rânduri vor deveni mult mai valoroase decât un bacșiș”, i-ar fi spus Einstein mesagerului.

Pe un bilet este scris ”O viață liniștită și modestă aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului care este legată de tulburări constante”. Pe un alt bilet scrie „Unde există voință, există o cale”.

Este imposibil să se stabilească dacă mesajele de pe bilete reflectă gândurile fizicianului a cărui faimă era în creștere, explică Roni Grosz, arhivistul responsabil de cea mai mare colecție cu obiecte aparținându-i lui Einstein, la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Deși cele două mesaje, despre care nu se știa nimic până de curând, nu dețin nici o valoare științifică, ele aduc noi informații despre gândirea marelui fizician al cărui nume a devenit sinonim cu geniul.

Cele două note vor fi vândute marți la o licitație organizată la ierusalim, alături de alte scrieri ale lui Einstein, inclusiv două scrisori scrise de fizician.


Citește și: Andrada Mihăilescu, la doi ani după Colectiv: „Încă atragem priviri; mai mult de curiozitate decât de judecată“. Ea a supraviețuit, însă nu și iubitul său


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News