Germanii consideră în proporție covârșitoare – 80% – că tremuratul este o problemă personală a cancelarului, dar internauții din restul lumii continuă să dezbată această problemă, scrie EFE citată de Agerpres.
Presa germană a încercat să afle despre ce probleme medicale este vorba, iar experții consultați de jurnaliști vorbesc despre frig, stresul asociat responsabilităţii funcţiei şi chiar despre cancer, dar ca posibilă cauză cel mai des evocată este boala Parkinson.
Publicaţiile senzaţionaliste sau adepții teoriilor conspiraționiste au lansat teoria că imnul naţional german i-ar declanşa cancelarului crizele de tremurat. Canalul de Youtube ”Schattenzeit”, cunoscut în Germania pentru teoriile sale virale, a publicat un film intitulat ”Merkel se prăbuşeşte cu imnul naţional! Imaginile vorbesc mai mult decât cuvintele”, film ce are aproape 200.000 de vizualizări şi susţine că tremuratul lui Merkel ar avea o legătură cu o posibilă repulsie a ei faţă de acest imn.
Specialiștii evită, însă, să pună diagnostice doar pe baza unor imagini video.
Preşedintele Asociaţiei de Neurologie din Madrid, David Perez Martinez a spus, însă, că, având în vedere modul în care se mişcă, Merkel nu prezintă semne ale bolii Parkinson.
Un alt neurolog spaniol, Juan Carlos Portilla, afirmă şi el că tremuratul lui Merkel nu este specific acestei afecţiuni, în cazul bolii Parkinson tremuratul fiind mai continuu şi însoţit de alte simptome, cum ar fi lipsa agilităţii.
Martinez spune că ar putea fi legat de o tulburare motorie rară – care nu este gravă şi se poate trata uşor -, întâlnită de obicei la femeile cu vârste avansate (Merkel a împlinit 65 de ani) şi care este caracterizată prin tremurături rapide ale picioarelor şi trunchiului ce apar când pacientul stă în picioare. ”A priori nu pare a fi vreo boală gravă sau cancer, cum s-a afirmat prin unele media, şi nici o infecţie sau un fond infecţios”, a declarat medicul.
Neurologul Juan Carlos Portilla adaugă că aceste episoade repetate de tremurat pot avea multiple posibile cauze, începând cu cele neurologice şi până la afecţiunile tiroidiene, fiind posibil şi un răspuns psihosomatic la anxietate sau panică, această ultimă versiune fiind apropiată şi de cea oficială prezentată de Angela Merkel.
Angela Merkel a prezentat, până acum, trei episoade de tremurat în public. Prima dată a fost pe 18 iunie la Berlin când era alături de noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, la ceremonia de primire a acestuia.
Al doilea episod s-a repetat pe 27 iunie, în timpul unei ceremonii alături de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, şi din nou pe 10 iulie la primirea premierului finlandez Antti Rinne, venit în vizită oficială în Germania.
Merkel a dat asigurări atunci, încă o dată, că se simte ”foarte bine”. Totuşi, a doua zi ea a rămas aşezată în timpul intonării imnului german la o altă ceremonie oficială.