Cand nu puteti iesi dintr-o problema juridica cereti sprijinul avocatului Libertatii.
Zaharia Ioan, Pitesti: Ce drepturi am asupra unui teren pentru care am incheiat un contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata?
Cauza problemei dv. a constituit-o situatia creata de Legile nr. 58/1974, respectiv nr. 59/1974, abrogate prin acte normative adoptate dupa 1989. Potrivit dispozitiilor legale mentionate, terenurile erau scoase din circuitul civil, astfel incat singurul mod de dobandire a lor ramanea mostenirea legala, iar nu actele juridice intre vii. Pe cale de consecinta, acel contract de vanzare-cumparare incheiat sub forma unui inscris sub semnatura privata (chitanta), prin care nepotul dv. de frate instraina casa, anexele si terenul aferent lor, adica 300 mp, are valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare asupra terenului. In ceea ce priveste casa, respectiv anexele de pe respectiva suprafata de teren, vanzarea se considera a fi valabil realizata.
Imediat dupa 1989, legile nr. 58 si 59 din 1974 au fost abrogate prin alte acte normative. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990, terenul aferent casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea din jurul acestora, in zonele cooperativizate, vor deveni proprietatea particulara a detinatorilor caselor de locuit. Asadar, cumparatorului casei si anexelor, in calitate de detinator legal al casei si al anexelor la momentul adoptarii acestui act normativ, i s-a recunoscut, in baza acestui Decret-lege si dreptul de proprietate asupra curtii si gradinii din jurul casei si anexelor gospodaresti, adica dreptul de proprietate asupra acelui teren in suprafata de 3200 mp.
De asemenea, dv. impreuna cu cei doi frati, renuntand la mostenirea lasata de parinti in favoarea celui de-al patrulea frate, ati pierdut si dreptul de a mai pretinde o parte din acea suprafata de teren, considerata teren aferent casei de locuit si anexelor gospodaresti, asupra careia, in cazul in care nu s-ar fi incheiat acel contract de vanzare-cumparare, nepotului dv. de frate i s-ar fi recunoscut dreptul de proprietate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News