În perioada 2006 – 2007, Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, care din surse din anchetă ar fi Cristi Borcea, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, se precizizează în rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție.

„După emiterea titlului de proprietate,  Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, compusă din două loturi situate pe strada Barbu Văcărescu, care au fost transferate în mod gratuit prin intermediul a două contracte de vânzare-cumpărare fictive către inculpații Radu Loredana-Claudia și Radu Aurel, persoane interpuse indicate de inculpatul Onțanu Neculai.
Ulterior, pentru a ascunde originea infracțională a bunului, Radu Loredana-Claudia a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului către (…), apropiat al primarului Onțanu Neculai, iar Radu Aurel a vândut terenul către un cumpărător de bună-credință cu suma de 1.400.000 euro, pe care a retras-o în cea mai mare parte în numerar și a predat-o unei persoane care încă nu a fost identificată”, se precizează în rechizitoriu.

Obiectul acestor tranzacții a fost și un teren de pe strada Barbu Văcărescu.

„Astfel, terenul din strada Barbu Văcărescu ce a făcut obiectul reconstituirii fusese transferat în anul 2004 în domeniul public al statului și atribuit Curții de Conturi prin hotărâre de guvern în vederea construcției unui sediu. În cursul anului 2006, la solicitarea primăriei Sectorului 2, Curtea de Conturi a renunțat la acest imobil și l-a predat autorității locale. Predarea s-a realizat fără ca bunul să fie scos din domeniul public, printr-un simplu protocol care nu a fost semnat de toate persoanele desemnate în acest sens, iar din verificările efectuate în cursul urmăririi penale nu s-au putut identifica argumentele care au stat la baza acestei decizii”, mai precizează procurororii.

CUM ÎȘI ASCUNDEAU AVEREA DIN MITĂ

Șutru avea apartament în Barcelona

Din probele cauzei rezultă că se impune dispunerea confiscării speciale cu privire la următoarele bunuri dobândite prin săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani, precum și a veniturilor obținute din exploatarea acestor bunuri. Este vorba da, conform anchetatorilor:
– terenul obținut de Radu Loredana și transferat către Gabriel Oprea, având în vedere relația apropiată a beneficiarului final cu cei doi inculpați și datele referitoare la caracterul gratuit al transferului subsecvent;
– echivalentul foloaselor dobândite de Aurel Aurel în urma înstrăinării terenului către un cumpărător de bună-credință;
– sumele obținute de către Șutru Toma și transferate către fiii acestuia, precum și veniturile obținute în urma investițiilor efectuate cu aceste sume.

Având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor supuse confiscării, în cauză s-a dispus instituirea mai multor sechestre și popriri în conformitate cu prevederile art. 249 alin. (1) C.p.p., precum şi cu cele ale art. 20 din legea 78/2000 şi 33 alin. 6 din Legea nr. 656/2002, care prevăd că în situaţia infracţiunilor de corupţie şi spălare de bani luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie.
Prin ordonanța din 05.04.2016 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra terenului în suprafață de 1.000 mp (lotul 3) situat în București, str. Barbu Văcărescu nr. (…) , sector 2, identificat cu număr cadastral (…) , dobândit de (…) (fiica lui (…)) prin săvârșirea infracțiunilor de luare de mită de către Neculai Onțanu și spălare de bani de către Loredana-Claudia Radu.

Prin ordonanța din 09.06.2016 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deținute de inculpatul RADU Aurel până la concurența sumei de 1.400.000 euro dobândită prin săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare de bani, bunurile imobile asupra cărora s-a aplicat măsura fiind identificate prin procesele-verbale întocmite de organul de executare.
Prin ordonanța din 04.04.2016 s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra următoarelor bunuri dobândite de (…) prin săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani de către Șutru Toma: – apartament cu nr. (…) , situat în Bucureşti, (…) ; garaj nr. (…) situat în Bucureşti, (…) ; garaj nr. (…) situat în Bucureşti, (…) ; apartament situat în Barcelona, Spania, (…) .
Prin ordonanța din 05.04.2016 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor dobândite de (…) prin săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani de către Șutru Toma, respectiv produsele financiare deţinute la (…) detaliate în cuprinsul ordonanței, precum și poprirea sumelor datorate de unitatea bancară corespunzător acestor produse financiare.

Toma Sutru

Inculpații și acuzațiile

Toma Șutru

În perioada 2007 – 2008, în calitate de secretar al primăriei Sectorului 2 București, pentru a facilita o procedură de reconstituire a dreptului de proprietate, a pretins și a primit de la o persoană, cel mai probabil Cristi Borcea, suma de 2.000.0000 euro și cheltuielile aferente contractului fictiv de vânzare-cumpărare încheiat pentru a ascunde natura reală a plății acestor sume, urmate de transferul acestei sume într-un cont bancar controlat de inculpat și de realizarea mai multor investiții în România și Spania pe numele altor persoane, cu scopul de a ascunde originea infracțională a banilor și identitatea beneficiarului real al folosului.

Faptele sale întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită, prev. de 289 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen. și spălare de bani, prev. de art. 29 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 5 C.pen., cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

Neculai Onțanu

În perioada 2006 – 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la (…) pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, iar după emiterea titlului de proprietate a pretins și primit în mod indirect o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro și care a fost transferată în mod gratuit prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive către două persoane interpuse indicate de inculpat.

Faptele sale întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită, prev. de 289 C.pen. rap. la art. 6 și 7 lit. a și c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen.

Aurel Radu, fost director Metrorex

În cursul anului 2007 l-a ajutat pe Onțanu Neculai, primarul Sectorului 2 București, să primească cu titlu de mită o suprafață de teren de 500 mp cu o valoare de piață de 650.995 euro de la (…) și (…), participând la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare fictiv, în care a fost menționat un preț care nu a fost achitat în realitate, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 289 C.pen. rap. la art. 6 și 7 lit. a și c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen.

Faptele inculpatului Radu Aurel de a cesiona la data de 06.02.2008 dreptul de proprietate asupra terenului menționat către un cumpărător de bună-credință cu suma de 1.400.000 euro și de a retrage sumele astfel obținute în numerar, urmate de transferul lor în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest mod, cu scopul de a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al folosului infracțional, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani, prev. de art. 29 lit. a din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 C.pen.
Cele două infracțiuni se află în concurs real, urmând să se facă aplicarea cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. 1 C.pen..

Loredana-Claudia Radu, nepoata lui Gabriel Oprea

În cursul anului 2007 l-a ajutat pe Onțanu Neculai, primarul Sectorului 2 București, să primească cu titlu de mită o suprafață de teren de 1.000 mp cu o valoare de piață de 790.500 euro de la (…) și (…), participând la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare fictiv, în care a fost menționat un preț care nu a fost achitat în realitate, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. rap. la art. 289 C.pen. rap. la art. 6 și 7 lit. a și c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen.

Fapta inculpatei Radu Loredana-Claudia de a cesiona la data de 17.12.2008 dreptul de proprietate asupra terenului menționat către (…), apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului, cu scopul de a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al folosului obținut în acest mod, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani, prev. de art. 29 lit. a din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 C.pen.
Cele două infracțiuni se află în concurs real, urmând să se facă aplicarea cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. 1 C.pen.

Urmărește-ne pe Google News