Producătorii agricoli şi cei din sectorul piscicol vor putea să obțină credite pentru campania agricolă de primăvară, pentru achiziționarea de terenuri agricole în vederea extinderii exploatațiilor, precum și pentru modernizarea și eficientizarea acestora, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate astăzi de Guvern.

Executivul a adoptat măsurile care au în vedere și creșterea procentului de garantare pentru fermierii care solicită credite pentru achiziţionarea de terenuri agricole. în plus a luat și alte decizii pentru a facilita accesul la credite și, implicit, să asigure condiții pentru creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene alocate României pentru agricultură şi piscicultură.

„Prin actul normativ adoptat astăzi crește procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun măsuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% și se extinde categoria potențialilor beneficiari atât în sectorul agricol, cât și în acvacultură”, se arată în OUG adoptată.

Nu orice credit are garantare din partea statului

Garantate de stat sunt doar împrumuturile acordate de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri cu destinație agricolă (până la maximum  80% din valoarea creditului). În acest caz,  diferența de 20% va fi acoperită din alte surse (respectiv terenul achiziționat şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți).

Decizia vine după ce Guvernul a aflat că băncile iau în garanție terenuri cu destinație agricolă la aproximativ 40% din valoarea acestuia, diferența neputând fi acoperită de beneficiari.

O altă categorie de credite acoperite și de garanția statului sunt cele acordate fermierilor pentru finanţarea  producției agricole, finanțarea  producției piscicole și a investiţiilor în domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decât cele finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 până la maximum 80% din valoarea acestora.

Condițiile de garantare pentru credite

Potrivit OUG 43/3013 se acordă garanții de până la 50% din valoarea creditelor contractate de fermieri pentru extinderea suprafețelor exploatate –  garanții pentru achiziția de terenuri agricole – și de 80% în cazul creditelor pentru stimularea producției agricole, zootehnice și de investiţii în aceste domenii. Garanțiile din prevederile prezentului act normativ se acordă pentru toate tipurile de credite cu o valoare de până la 3.000.000 euro, respectiv 2.400.000 euro valoarea garanției.

„In funcție de tipul entității juridice, după caz, acționarii/asociații/administratorii /reprezentanții legali ai beneficiarilor, în calitate de persoane fizice, vor incheia cu institutia finantatoare contracte de fideiusiune, care sunt titluri executorii conform legii”, se mai arată în OUG adoptată în ultima ședință de Guvern.

Ce terenuri și unde se pot cumpăra

Dacă ne uităm pe anunțurile de vânzare terenuri vom observa că un hectar de pîmânt diferă în valoare de la un județ la altul. Astfel că, în Bihor, un hectar de pământ poate să coste între 18.000 și 24.000 de lei, în timp ce în Constanța valoarea lui crește și variază între 20.000 de lei și peste 30.000 de lei, în funcție de amplasarea terenului. În Galați, pentru un hectar de pâmânt se cere în medie 20.000-25.000 de lei. În Tulcea, un hectar de pâmânt poate să coste și 13.000 de lei (3.000 euro), în general, în zonele rurale ale României acestea fiind prețurile de vânzare ale terenurilor, cele cu costuri mari fiind în apropierea orașelui sau municipiilor de județ. În Teleorman, în zonele rurale, un hectar de teren agricol ajunge să varieze cu prețul între 3.000 și 4.000 de euro, în funcție de apropierea lui de localitate și alți factori.

De asemenea, de reținut că valoarea cea mai mare a terenului agricol este în localitatea Matca din județul Galați unde un hectar de pâmânt poate ajunge și la 20.000 de euro (peste 90.000 de lei).

Citește și: Cadastrarea terenurilor agricole este gratuită sau nu?

 
 

Urmărește-ne pe Google News