Avocații lui Toni Greblă au cerut, la primul termen, amânarea pentru a analiza motivele formulate în apelul depus de DNA, relatează Agerpres.

Pe 11 mai, Toni Greblă a fost achitat de ÎCCJ în dosarul în care a fost trimis în judecată în 2015 pentru trafic de influență, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

Toni Greblă, achitat de prima instanță, spune că DNA a urmărit omul, nu fapta

În acelaşi dosar de corupție, au fost achitaţi afaceriștii Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi, notează sursa citată.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2010-2015, Toni Greblă, în timp ce era senator (2010-2013) și judecător la Curtea Constituțională (2013-2015), a pretins și primit de la afaceristul Ion Bîrcină, un autoturism marca BMW Seria 5, în valoare de 56.070 de euro, pentru a-l putea folosi gratuit, având plătite inclusiv asigurarea și service-ul.

De asemenea, fostul senator PSD este acuzat că ar fi primit: folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.

În schimbul acestora, Toni Greblă i-a promis lui Ion Bîrcină că va interveni și va convinge funcționari publici din cadrul societăţilor şi companiilor naţionale cu capital de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor documente pentru ca societățile controlate de Bîrcină (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi) să obțină contracte sau alte facilități, susțin anchetatorii.

În plus, procurorii anticorupție afirmă că în perioada 2008-2012, Greblă a primit foloase electorale necuvenite în valoare de 100.000 de euro pentru campaniile din 2008 și din 2012 de la Ion Bîrcină. În schimb, Toni Greblă a promis că va interveni pe lângă mai mulți funcționari publici pentru a-i determina să urgenteze realizarea unor acte în folosul societăților deținute de Bîrcină.

De asemenea, în perioada 2009 – 2015, Toni Greblă a pretins şi primit, direct şi indirect, de la Mihai Prundianu, mai multe foloase necuvenite în valoare de 481.276 lei, din care: 360.269 lei reprezentând investiţii în curs consemnate în lista activelor unei societăţi comerciale (un tractor cu remorcă şi marfă aflată în custodie, contravaloarea a 80 de struţi, materiale de tip tâmplărie PVC şi alte materiale de construcţie pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din judeţul Gorj); 121.007 lei, reprezentând cheltuielile salariale pentru şase angajaţi în perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la o fermă din Buduhala – Teleşti).

În schimb, Toni Greblă a promis că va interveni şi va determina funcţionari publici din cadrul companiilor şi societăţilor naţionale, autorităţi publice centrale şi locale să acţioneze în folosul firmelor controlate de Prundianu, cu interese în domeniul energiei.

Procurorii mai arătau că, în perioada 2010 – 2015, Greblă a efectuat activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (operaţiuni financiare ca acte de comerţ), încălcând dispoziţiile legale privind incompatibilităţile aplicabile judecătorilor de la Curtea Constituţională şi senatorilor.


Citește și INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Directorul medical al Spitalului Militar din Constanța a uitat două foarfeci de 16 cm în burta unei paciente de 61 de ani!


 

Urmărește-ne pe Google News