Termenul “distanţare socială” poate implica un sentiment de deconectare de cei dragi, ceea ce poate avea un impact asupra sănătăţii mintale, fiind important ca oamenii să rămână conectaţi social, arată OMS.
Conceptul a fost explicat miercuri de medicul epidemiolog Maria Van Kerkhove, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.
“Am spus distanţare fizică deoarece este important să rămânem separaţi fizic, dar conectaţi social”, a spus Van Kerkove, adăugând că oamenii ar trebui să aibă grijă de sănătatea lor mintală şi de cei dragi în timpul pandemiei.
Absenţa contactului fizic şi a conexiunii umane poate avea efect negativ. Acesta este unul dintre motivele pentru care psihologul de la Stanford Jamil Zaki sugerează redimensionarea “distanţării sociale” ca “distanţare fizică”.
“Distanţarea socială a fost termenul greşit de la început. Ar trebui să ne gândim la asta ca la o «distanţare fizică», pentru a sublinia că putem rămâne conectaţi social chiar şi în timp ce suntem separaţi”, a explicat psihologul.
Distanţarea fizică de ceilalţi este una dintre cele mai eficiente metode de a combate răspândirea coronavirusului. Dar acest lucru, totuşi, contravine dorinţelor oamenilor de conectare şi atingere fizică – şi ar putea contribui la sentimente de anxietate, frică de singurătate şi durere, care ar putea crea o altă criză: de sănătate mintală.
Contactul fizic consensual şi interacţiunile dintre persoane eliberează substanţe chimice în creier şi în corp, inclusiv endorfinele, serotonina şi oxitocina, care pot stimula fericirea şi reduce durerea şi stresul.
Sursa foto: Pexels