Parlamentarii liberali au propus un amendament suplimentar, prin care beneficiarii care au depus, până la data de 30 septembrie 2017, documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare, sunt exceptați de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.
”Acest amendament propus de noi vine în sprijinul celor care doresc să intre în legalitate, să respecte prevederile legate de securitatea la incendiu dar, din diferite motive, au depus documentația cu întârziere. Atunci când am făcut propunerea, am ținut cont și de supraaglomerarea inspectoratelor pentru situații de urgență, unde au ajuns munți de documente, iar personalul însărcinat cu verificare lor este prea puțin, comparativ cu nevoile”, spune liberalul Florin Roman.
„Prin prorogarea acestui termen se urmăreşte stabilirea unui termen care să facă posibilă conformarea de către toţi beneficiarii în ceea ce priveşte obligaţia de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, reducerea riscului înregistrării unui volum mare de solicitări înainte de expirarea termenului prevăzut de legislaţia în vigoare, reducerea riscului de nerespectare a termenelor de emitere a avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadra în termenul actual, reducerea costurilor pentru întocmirea documentaţiilor, realizarea unor documentaţii şi lucrări de construcţii de calitate, negrevate de presiunea timpului, reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformităţi”, se arată în ordonanţă.
Actul normativ mai prevede că beneficiarii care au depus până la data de 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depăşeşte 31 decembrie 2017.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect, astfel că legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Ordonanța de urgență dată de Guvernul Ponta, în 2015, după incendiul din Colectiv, și care impunea firmelor condiții mai drastice privind respectarea regulilor anti-incendiu a ajuns în Parlament, în 2016. Aici, parlamentarii un decis un termen de 31 decembrie 2016 pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, adică un an de la adoptarea Ordonanței. Guvernul Dacian Cioloș a prelungit, la rândul lui, acest termen până în iunie 2017.