La Administrația Financiară a Sectorului 1 din București erau câteva zeci de persoane, dar nici urmă de coadă. La registratură lucrurile mergeau rapid, iar cât am vorbit noi cu două persoane, alți câțiva oameni și-au lăsat actele.

„Azi am aflat”

Întrebați de ce au venit abia în ultima zi și când au aflat de termenul de depunere, aceștia au recunoscut că au văzut abia ieri sau azi-dimineață că termenul final este 31 august.

„Dacă tot a zis justiția europeană, să ne dea banii! Eu am avut două mașini înmatriculate, una în 2014 și alta în 2016, când era timbrul de mediu și nu mai era așa mare taxa. Totuși, sunt 20 de milioane (2.000 de lei – n.r.), așa că dacă tot s-a decis să ni-i dea, de ce să nu-i iau?”, ne-a declarat un tânăr care venise cu soția să își depună actele.

Mai mult, nu toată lumea era la coadă pentru taxa auto. Unii erau pentru depuneri de documente, alții pentru probleme legate de firme etc.

Pe de altă parte, la ANAF Sector 1 spațiul este destul de mare, astfel în alte incinte mai mici din alte zone situația poate părea altfel.

Cert este că după ora 16.00 se închide procedura administrativă de returnare a taxei.

Mai puteți da în judecată statul

Totuși, dacă nu ați reușit să depuneți actele, asta nu înseamnă că nu mai puteți recupera banii.

Mai există o șansă, însă pentru asta trebuie să dați în judecată statul, după cum preciza de curând consultantul Adrian Bența pentru Libertatea.

Factură de 6,4 miliarde de lei

Aproximativ un milion de români puteau cere returnarea taxei auto, iar suma totală pe care statul o datorează cetățenilor pentru aceasta se ridică la circa 6,4 miliarde de lei.

Statul nu s-a apucat de bunăvoie să returneze banii, ci abia după ce a fost condamnat la Curtea Europeană de Justiție.

România a instituit în 2007 taxa de primă înmatriculare, iar apoi denumirea și modul de calcul au fost schimbate în taxă de poluare și timbru de mediu.

Taxa auto a fost declarată ilegală, iar statul pus să returneze sumele încasate.

Cei interesați au avut un an de zile la dispoziție pentru a depune actele necesare.

Vine o nouă taxă auto

Partea proastă este că autoritățile lucrează deja la un alt proiect, astfel că din 2019 ar urma să fie introdusă o nouă taxă auto, după cum a tot declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Urmărește-ne pe Google News