Libertatea a avertizat încă de săptămâna trecută asupra acestei scăpări. Problema este că, la cum arată legislația în acest moment, cei care nu fac prima plată nu mai beneficiază de asigurări de sănătate sau de pensie. Mai exact, dacă pățește ceva, nu poate fi tratat în spitalele de stat.

Ei bine, vicepremierul Viorel Ștefan a declarat că această problemă se va rezolva în curând.

”În legătură cu declaraţia 600 şi în legătură cu faptul că s-a prorogat termenul de la 31 ianuarie la 15 aprilie. E adevărat că se pune un semn de întrebare asupra faptului dacă contribuabilii beneficiază sau nu de asigurări de sănătate în această perioadă. Răspunsul îl vom da printr-o ordonanţă de urgenţă care e în lucru. Săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare vom veni cu explicaţii, în care să spunem că da”, a declarat vicepremierul Viorel Ştefan.

Haos cu Declarația 600

Anterior, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că Declarația 600 va fi comasată cu Declarația 200.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Declarația 600 va fi anulată. Însă experții spun că acest lucru nu este posibil, din cauza trecerii contribuțiilor la angajat.

Astfel, orice se va face mai departe cei vizați tot vor trebui să plătească. Astfel, vor trebui să cotizeze la stat contribuții sociale avocații, notarii, ziariștii, scriitorii, persoanele fizice autorizate, cei cu pământ în arendă sau cu venituri din chirii. Dacă au venituri peste 1.900 de lei din aceste activități, aceștia datorează 25% contribuții de pensii. De asemenea, pentru a beneficia de servicii sanitare la stat trebuie să plătească 10% din salariul minim, indiferent de valoarea contractului.

Alături de aceste contribuții, fiecare mai trebuie să plătească 10% ca impozit pe venit.

Declarația 600, premergătoare pentru impozitul pe venitul global

Declarația 600 este însă doar un preambul pentru impozitul pe venitul global, noul nume al impozitului pe gospodărie. Dacă în cazul Declarației 600 aceasta trebuia depusă doar de 210.000 de români, noul impozit pe venitul global, prevăzut în Programul de Guvernare 2018-2020, va fi achitat de 6 milioane de oameni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News