La 23 de ani, Bogdan Mureșan poate fi considerat un exemplu pentru tinerii de vârsta lui. Deși este nevăzător din naștere, a reușit, cu multă stăruință, să lupte cu deficiența care îi împiedică pe mulți să ducă o viață normală. Bogdan s-a înverșunat și a reușit să termine Facultatea de Drept. Spune că l-a ajutat mult calculatorul, pe care a învățat să-l folosească cu ajutorul unei tehnologii speciale pentru nevăzători, scrie observatorbn.ro.
De curând, Bogdan s-a numărat printre cele 50 de persoane cu deficiențe de vedere din Bistrița-Năsăud, care au primit un calculator dotat cu un soft adaptat celor cu deficiențe de vedere.
„Este o inițiativă extraordinară, mai ales în condițiile în care putem să discutăm, în foarte multe situații, despre nevăzători tardivi, cărora le este mult mai greu să se adapteze pe sistemele de operare deja bine cunoscute, cum ar fi Windows sau OSX. Eu doresc, prin acest proiect, să îi susțin și să-i inițiez în ceea ce înseamnă utilizarea calculatorului. Lucrez de ani de zile pe calculator. Am terminat facultatea, cu ajutorul tehnologiei am reușit”, a declarat Bogdan Mureșan.
Astfel, tânărul vrea să-i ajute pe cei asemenea lui să ajungă să navigheze pe Internet.
„Așa cum eu am reușit, îmi doresc ca și semenii mei să reușească și îi susțin cât de mult pot. Am avut ocazia să colaborez cu persoane nevăzătoare tardive și se adaptează ceva, ceva mai greu. Pentru aceste persoane proiectul este binevenit pentru că vorbim despre navigarea pe calculator cu ajutorul a doar patru taste. E un lucru firesc, la fel cum dumneavoastră citiți un articol sau comunicați pe internet cu anumite cunoștințe sau rude așa și noi, dar cu puțin ajutor, cu niște adaptări de rigoare”, a spus tânărul din Bistrița.
Bogdan Mureșan a terminat Facultatea de Drept, deși este orb. Tânărul navighează pe Internet cu ajutorul unui program special pentru nevăzători
Bogdan a explicat cum funcționează tehnologia „text to speech”, care transformă textul în vorbire. Cu ajutorul aplicației, o voce citește ceea ce este scris pe ecranul calculatorului. Astfel, tânărul bistrițean susține că a a reușit să învețe cursurile de la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o.
„A fost foarte challenging, a fost o competiție foarte încărcată și emoțional, dar pentru mine a fost o ocazie de a-mi depăși limitele, de a-mi demonstra că se poate și o experiență de viață din care nu am învățat, multe, am învățat foarte, foarte multe“, a mărturisit Bogdan.
Tânărul din Bistrița are planuri mari. Vrea să lucreze dîn domeniul în care s-a calificat pentru a-i ajuta pe cei nevăzători să aibă o viață mai bună.
sursă foto: observatorbn.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro