Mai mult, potrivit unor informații, teroriștii au obținut echipamente de securitate similare celor de pe aeroporturi, tocmai pentru a testa cum să ascundă în cel mai eficient mod explozibili în laptopuri şi în al dispozitive electronice.
Informaţiile, obţinute în ultimele luni, au jucat o rol semnificativ în decizia administraţiei Trump de a le interzice laptopurile şi alte dispozitive electronice mari în cabinele avioanelor care decolează de pe 10 aeroporturi din opt ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.
Datele ar putea ridica însă semne de întrebare privind amploarea interdicţiei şi probabil că vor exista voci care vor cere ca măsura să fie extinsă şi la alte curse, scrie CNN.
În urma unei serii de teste realizate anul trecut, FBI a conchis că bombele ascunse în laptopuri ar fi mult mai dificil de detectat de scannerele de pe aeroporturi decât versiuni precedente produse de grupările teroriste. Testele s-au concentrat pe anumite modele de scannere, care sunt aprobate de Administraţia pentru Securitatea Transporturilor şi care sunt folosite în SUA, dar şi în restul lumii.
“Ca politică, nu discutăm public informaţii precise. Însă, informaţii evaluate sugerează să grupările teroriste vizează în continuare aviaţia comercială, inclusiv ascunderea de dispozitive explozibile în electronice”, a afirmat Departamentul pentru Securitate Internă într-un comunicat transmis CNN.
Luna trecută, SUA a interzis pasagerilor unor companii aeriene din opt ţări predominant musulmane să aducă în bagajul de mână dispozitive electronice mari, precum laptopuri, tablete sau camere video.
Companiile aeriene vizate de decizia SUA sunt Royal Jordanian, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates şi Etihad Airways.
A doua zi, Marea Britanie a luat o măsură similară, vizând şase ţări cu populaţie majoritar musulmană.