Este de așteptat ca producătorul auto să prezinte un prototip numit „Cybercab”, mai degrabă decât un taxi fără șofer gata de drum.

Însă convingerea autorităților de reglementare și a pasagerilor cu privire la siguranța vehiculului s-ar putea dovedi mult mai dificilă și ar putea dura mult mai mult, în vreme ce principalii săi concurenți, precum Waymo de la Alphabet, își extind flotele de robotaxi pe care le operează deja în anumite orașe.

Tesla a urmat o cale tehnologică diferită față de toți rivalii săi importanți în materie de conducere automată, o cale cu recompense mai mari, dar și cu riscuri mai mari atât pentru afacerea sa, cât și pentru pasagerii săi, conform interviurilor derulate de Reuters cu directori, consultanți, academicieni specializați și cu trei foști ingineri de vehicule autonome de la Tesla.

Viziune computerizată

Strategia Tesla se bazează exclusiv pe o combinație de „viziune computerizată” – care vizează utilizarea camerelor în același mod în care oamenii folosesc ochii, cu o tehnologie de inteligență artificială numită învățare automată end-to-end, care traduce instantaneu imaginile în decizii de conducere.

Această tehnologie stă deja la baza funcției sale de asistență numnită „Full Self-Driving” care, în ciuda numelui său, nu poate fi utilizată în siguranță fără un șofer uman.

Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator Fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă
Recomandări
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator Fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă

Musk a declarat că Tesla folosește aceeași abordare pentru a dezvolta taxiuri complet autonome.

Concurenții Tesla – inclusiv Waymo, Zoox de la Amazon, Cruise de la General Motors și o serie de firme chineze – utilizează aceeași tehnologie, dar, de obicei, adaugă și alte sisteme și senzori precum radar, lidar și cartografiere sofisticată pentru a asigura siguranța și a obține aprobarea autorităților.

„Cutia neagră”

Strategia Tesla este mai simplă și mult mai ieftină, dar are două puncte slabe esențiale. Fără tehnologiile stratificate utilizate de colegii săi, sistemul Tesla se luptă mai mult cu așa-numitele „cazuri limită”, adică scenarii rare de conducere pe care sistemele de conducere autonomă și inginerii lor umani se chinuie să le anticipeze.

Cealaltă provocare majoră: tehnologia AI de la un capăt la altul este o „cutie neagră”, a declarat un inginer Tesla, ceea ce face „aproape imposibil” să „vedem ce nu a mers bine atunci când se comportă greșit și provoacă un accident”.

Incapacitatea de a identifica cu precizie astfel de defecțiuni, a spus el, face dificilă protejarea împotriva acestora.

Tesla nu a răspuns la o cerere de comentarii privind tehnologia sa.

Nvidia folosește aceeași tehnologie, dar și altele pentru siguranță

Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului
Recomandări
Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului

Fondatorul și directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a folosit aceeași descriere a „cutiei negre” într-un interviu pentru a descrie punctele slabe ale tehnologiei end-to-end, fără a aborda în mod specific sistemul Tesla.

Inteligența artificială de la un capăt la altul presupune pregătirea unui computer pentru a lua decizii direct din date brute, fără etape intermediare care necesită inginerie sau programare suplimentară.

Nvidia, principalul producător mondial de cipuri de calcul pentru inteligență artificială, utilizează, de asemenea, tehnologia end-to-end în sistemele de conducere autonomă pe care le dezvoltă și intenționează să le vândă producătorilor de automobile.

Însă Nvidia combină această abordare cu sisteme de calcul mai convenționale și senzori suplimentari, precum radar și lidar.

Tehnologia end-to-end ia de obicei – dar nu întotdeauna – cele mai bune decizii de conducere, a spus Huang, motiv pentru care Nvidia adoptă o abordare mai conservatoare.

Schimbarea la față

Capacitatea Tesla de a furniza robotaxiuri a căpătat o importanță sporită în acest an, deoarece vânzările și profiturile sale au scăzut pe fondul scăderii cererii de vehicule electrice la nivel mondial și a concurenței acerbe din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice.

O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii
Recomandări
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii

Dacă Tesla poate depăși provocările tehnice ale strategiei sale autonome, profitul ar putea fi enorm.

În timp ce concurenți precum Waymo au deja robotaxiuri pe șosele, aceștia operează vehicule mult mai scumpe în zone relativ mici, cartografiate în mod cuprinzător.

Tesla își propune să vândă robotaxiuri accesibile care se pot conduce singure oriunde.

Viziunea lui Musk

Musk are o lungă istorie de promisiuni îndrăznețe cu privire la mașinile care se conduc singure.

În 2016, el a prezis că șoferii își vor putea chema vehiculele din întreaga țară în termen de doi ani.

În 2019, Musk a prezis că Tesla va produce robotaxiuri operaționale până în 2020.

Anunțul dezvăluirii robotaxiului din această săptămână a venit pe 5 aprilie, zi în care Reuters a scris că Tesla a abandonat planurile de a construi un vehicul electric de 25.000 de dolari pentru mase, cunoscut neoficial sub numele de Model 2, ceea ce a dus inițial la scăderea acțiunilor Tesla.

Musk a răspuns atunci printr-o postare pe platforma sa social-media X: „Robotaxi unveil on 8/8”, stârnind speculații intense din partea investitorilor.

Ulterior, Tesla a amânat evenimentul până săptămâna aceasta.

Strategie nouă

Ziua respectivă a marcat o schimbare fundamentală în prioritățile declarate ale lui Musk.

Acesta anunțase anterior că va face din Tesla un gigant în domeniul vehiculelor electrice de mărimea Toyota, o așteptare care a susținut creșterea fulminantă a prețului acțiunilor Tesla, făcând-o cel mai valoros producător auto din lume.

Acum a promis să domine tehnologia de conducere autonomă.

Ulterior, au urmat măsuri de reducere a costurilor, inclusiv concedieri masive, Musk mutând investițiile de la prioritățile de producție a vehiculelor electrice, cum ar fi dezvoltarea bateriilor, gigacasting-ul și extinderea rețelei Supercharger a constructorului auto.
Spre deosebire de concurenții săi robotaxi, Tesla oferă doar soluții semi-autonome prin funcțiile sale „Autopilot” și „Full Self-Driving”.

Probleme și accidente

Denumirea și comercializarea acestor sisteme au declanșat investigații și procese cu privire la faptul dacă Tesla a pus șoferii în pericol prin supraestimarea capacităților de autoconducere ale vehiculelor sale.

O investigație a autorității americane pentru siguranța traficului (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA a constatat că 542 de accidente, dintre care 14 soldate cu decese, au avut loc în vehicule Tesla cu Autopilot sau FSD activate între ianuarie 2018 și august 2023.

Cu toate acestea, introducerea Autopilot și FSD în modelele de volum mare oferă Tesla un avantaj competitiv distinct: cantităție uriașe de date sunt colectate de camerele de pe milioane de vehicule, iar compania le poate analiza și utiliza pentru a dezvolta tehnologii de autoconducere.

Cost scăzut

Doi dintre foștii ingineri Tesla au declarat că costul relativ scăzut al tehnologiei sale permite colectarea masivă de date, în comparație cu flotele relativ mici ale unor concurenți precum Waymo.

Unul dintre ingineri a declarat că camerele de înaltă rezoluție ale Tesla costă mult mai puțin decât lidar și ar putea permite în cele din urmă producătorului auto să producă vehicule complet autonome pe care clienții să și le permită.

Lidar utilizează lasere pentru a produce imagini tridimensionale ale împrejurimilor unui vehicul în timp ce acesta ocolește obstacolele.

Musk s-a lăudat în această vară cu o îmbunătățire „exponențială” și a prezis că Tesla ar putea realiza conducerea nesupravegheată „până la sfârșitul acestui an”, adăugând că ar fi „șocat dacă nu vom reuși anul viitor”.

Cel puțin trei ani

Sasha Ostojic – fost inginer în domeniul mașinilor fără șofer și director de dezvoltare de software la Nvidia, Cruise și Zoox – a declarat că, în opinia sa, Tesla va avea nevoie de cel puțin „trei ani și ceva” doar pentru a atinge nivelul de conducere autonomă pe care Waymo îl atinge în prezent.

Ostojic consiliază acum un fond de investiții din Palo Alto, Playground Global, cu privire la investițiile în tehnologie.
Tesla a început să elimine radarul din vehiculele sale în 2021 și 2022, iar până anul trecut a eliminat senzorii cu ultrasunete concepuți pentru a detecta obiectele cu ajutorul undelor sonore.

Rată mică, dar inacceptabilă de erori

Dependența companiei de viziunea computerizată bazată pe inteligență artificială îi lasă în fața provocării de a elimina o rată de eroare mică, dar inacceptabilă, care ar putea duce la răniri și decese dacă nu este controlată, fără șofer uman.

Missy Cummings, profesor de robotică și inteligență artificială la Universitatea George Mason și fost consilier al NHTSA, a citat mai multe studii care au arătat că viziunea computerizată este foarte precisă, dar totuși nu reușește să recunoască obiectele în aproximativ 3% din cazuri.

„Ce se întâmplă dacă nu vede un pieton traversând strada sau pe trotuar?”, a întrebat ea.

John Krafcik, fostul CEO al Waymo, a declarat pentru Reuters că utilizarea de către companie a unor senzori suplimentari, inclusiv radar și lidar, o face „cu câteva ordine de mărime mai capabilă decât Tesla” în perceperea obiectelor.

„Imposibil” ca sistemele și programatorii să anticipeze fiecare scenariu

Fostul inginer Tesla, care a numit tehnologia sa o „cutie neagră”, a declarat că nu este niciodată clar cum ajunge sistemul producătorului de automobile la deciziile de conducere.

Iar acest lucru face dificil de spus dacă Tesla este aproape – și, dacă da, cât de aproape – de a produce vehicule sigure și complet autonome.

Inginerul a spus că este „imposibil” ca sistemele AI sau inginerii lor umani să anticipeze fiecare „caz limită”, indiferent de cantitatea de date pe care o analizează.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie din Mureș a fost decapitată de un camion în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni
Știrileprotv.ro
O femeie din Mureș a fost decapitată de un camion în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Ce se întâmplă dacă freci varza 30 de secunde cu sare. Trucul genial pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
FANATIK.RO
Ce se întâmplă dacă freci varza 30 de secunde cu sare. Trucul genial pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
GSP.RO
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Băutura delicioasă care te scapă de gândacii de bucătărie. O ai și tu în casă, dar sigur nu te-ai gândit să o folosești în acest mod
FANATIK.RO
Băutura delicioasă care te scapă de gândacii de bucătărie. O ai și tu în casă, dar sigur nu te-ai gândit să o folosești în acest mod
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Unica.ro
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
Financiarul.ro
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Observatornews.ro
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Horoscop 10 octombrie 2024. Vărsătorii s-ar putea să se simtă destul de ciudat astăzi, cu atâția oameni în jur pe care nu-i mai înțeleg
HOROSCOP
Horoscop 10 octombrie 2024. Vărsătorii s-ar putea să se simtă destul de ciudat astăzi, cu atâția oameni în jur pe care nu-i mai înțeleg

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI