Un test de diagnosticare ieftin pentru COVID-19 bazat pe instrumentul de editare a genelor CRISPR s-ar putea dovedi extrem de valoros în această privință. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, San Francisco și Mammoth Biosciences care l-au conceput, testul ar putea oferi un diagnostic în mai puțin de 40 de minute.
Testare precisă la domiciliu de către non-experți
Cel mai frecvent test COVID-19 este cunoscut sub numele de RT-PCR, o prescurtare pentru “transcripția reacției în lanț a polimerazei”. Este același tip de test pe care îl folosesc medicii pentru a diagnostica HIV, rujeola și oreionul.
Acest tip de test, majoritar și în România, oferă un răspuns în 4-6 ore și necesită echipamente de laborator scumpe și personal medical foarte calificat. Avantajul e că este extrem de precis, dezavantajul că e lent și trebuie prelevat de experți.
În schimb, testul CRISPR poate oferi un rezultat în mai puțin de o oră și poate fi efectuat acasă, fără a fi nevoie de echipament special – sau de personal special pregătit. Dar cum funcționează?
Sistemul CRISPR-Cas12 pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor de coronavirus. Sursă: Mammoth Biosciences.
Adaptare a unei tehnici descoperite acum 8 ani
CRISPR este o tehnologie puternică de editare a genelor care permite oamenilor de știință să identifice secvențe specifice de ADN din interiorul celulelor și să modifice acea bucată de ADN.
De când a fost inventată în 2012, tehnologia CRISPR a fost utilizată la scară largă pentru a activa și dezactiva gene, fără a fi nevoie să le modifice secvența. Dar tehnologia s-a dovedit, de asemenea, extrem de controversată, mai ales după ce omul de știință chinez He Jiankui a folosit CRISPR pe embrioni umani care s-au și născut la sfârșitul anului 2018.
În cazul testului COVID-19, cercetătorii au folosit CRISPR în combinație cu o proteină numită Cas-12 și secvențe de material genetic viral concepute pentru a-l ghida spre două gene coronavirus (genele N și E).
Testele de coronavirus proiectate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite vizează gena N, în timp ce cele făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vizează gena E pentru a detecta cazuri de COVID-19. Noul test CRISPR analizează ambele gene, permițând un diagnostic mai robust (și mai rapid).
Cum funcționează
La fel ca la testele PCR standard, diagnosticul începe mai întâi cu un tampon nazal de la un pacient. Ulterior tamponul este introdus în testul bazat pe CRISPR, care poate rula mai multe probe simultan. Când sistemul CRISPR-Cas12 recunoaște semnăturile genetice de la coronavirus, o moleculă fluorescentă este eliberată, semnalând prezența virusului.
Schimbarea culorii determină dacă un test este pozitiv sau nu, similar unui test de sarcină.
Testul a fost dezvoltat în mai puțin de trei săptămâni și a fost testat pe un eșantion clinic de 36 de pacienți COVID-19 și 42 de pacienți cu alte infecții respiratorii virale.
Rezultatele, care au fost publicate în revista Nature Biotechnology, au arătat că testul DETECTR bazat pe CRISPR a prezis testele pozitive cu o acuratețe de 95% și testele negative cu o acuratețe de 100%.
“Introducerea și disponibilitatea tehnologiei CRISPR va accelera desfășurarea următoarei generații de teste pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19”, a declarat Charles Chiu, profesor în medicină la UCSF și partener în dezvoltarea noului test.
Procesul este mult mai rapid și mai puțin costisitor decât testele tradiționale bazate pe PCR. Deși este puțin mai puțin sensibil decât testele bazate pe PCR, kitul CRISPR poate detecta până la 3,2 copii virale ale virusului pe microlitru – un volum de multe ori mai mic decât o picătură de apă.
Deoarece pacienții cu COVID-19 au, de obicei, o sarcină virală mult mai mare, diferența nu ar trebui să aibă un impact vizibil asupra diagnosticului.
Acest test a fost dezvoltat în timp-record și există multe lucruri care pot fi îmbunătățite. Chiu și colegii săi intenționează să transforme testul într-un dispozitiv de mână, cu cartușe de unică folosință, care pot fi utilizate de non-experți acasă.
Testul aşteaptă în prezent să fie aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite și, odată ce trece de reglementare, ar putea intra, în curând, în producția de masă.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu în fiecare zi mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!