Multe tipuri de cancer au fost descoperite în stadiu incipient, în cadrul acestui studiu, și aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit.
Teste efectuate ulterior au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane – 1,4% din grupul de studiu.
Testul a identificat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar a identificat și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute.
Dintre tipurile de cancer detectate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.
Analize ulterioare au mai arătat că testul de sânge Galleri a indicat în mod corect un rezultat negativ pentru 99,1% dintre cei care nu aveau cancer. Aproximativ 38% dintre cei care au avut un test pozitiv s-au dovedit a avea cancer.
Dincolo de identificarea bolii, testul prezice unde se află cancerul, permițând medicilor să treacă la etapa următoare pentru a localiza și confirma boala. „Semnalele sunt foarte utile pentru următoarele etape ce trebuie urmate”, a declarat medicul Deb Schrag, care a luat parte la studiu. „Când testul de sânge a fost pozitiv, de obicei, a durat mai puțin de trei luni pentru a finaliza analizele”.
Testul Galleri a fost descris drept un instrument care ar putea fi de mare folos medicilor de către Serviciul Național de Sănătate din Anglia, care urmează să prezinte anul viitor rezultatele unui studiu major, pe 165.000 de persoane.
Medicii speră că testul va salva vieți prin detectarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente.
Însă tehnologia este în dezvoltare, iar testul nu este încă pregătit pentru a fi utilizat ca metodă de screening la nivel de populație.
„Totuși, studiul oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a spus Deb Schrag.
Foto: Shutterstock