Pe 4 februarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis Hotărârea CNSU numărul 6, prin care cei care vin din țările din zona galbenă „au obligația” să arate la revenirea în țară rezultatul unui test negativ RT-PCR, făcut cu maximum 72 de ore înainte de întoarcere.
O săptămână mai târziu, pe 11 februarie, președintele CNSU, Florin Cîțu, a semnat Hotărârea numărul 9, în care cuvântul „obligație” dispare și este înlocuit de alte două cerințe.
Pe scurt, până la noi reglementări, persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat și arată un test negativ PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte, vor fi carantinate 10 zile, iar cei care nu prezintă testul negativ vor fi carantinați 14 zile.
Doar cei care vin din Marea Britanie „au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR”, făcut cu cel mult 72 de ore înainte.
Iar măsurile intră în vigoare diferit. Astfel, pentru țările aflate deja în zona galbenă, se aplică din 13 februarie, ora 0.00, iar pentru țările nou intrate pe lista CNSU, printre care și Maldive, din 15 februarie, ora 0.00.
Practic, românilor nu li se mai spune că testul este obligatoriu, dar acesta rămâne obligatoriu pentru toți, cu anumite excepții anunțate deja.
CNSU precizează că „operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane […] către România din zonele de risc epidemiologic […] au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor” care nu au testul negativ sau dovada că au făcut rapelul anti-COVID, dar fără a specifica și ce se întâmplă cu cei care vin cu mașina personală.
Lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată vineri de CNSU și cuprinde următoarele țări și zone:
Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.
Croația, aflată inițial pe lista transmisă de CNSU joi, a fost eliminată, în conformitate cu rectificarea efectuată de ECDC referitor la numărul de cazuri din această țară.
Raed Arafat: „Nu vă urcați în avion, autocar sau microbuz fără să aveți testul!”
Vicepreședintele CNSU, Raed Arafat, a explicat însă că, dacă se vine fără test cu mașina personală, atunci se intră în carantină 14 zile și a transmis oamenilor să nu urce în avion, microbuz sau autocar fără să aibă documentul care să ateste că au test anti-COVID negativ.
„Este clar. Nu vă urcați în avion, nu urcați în autocar sau în microbuz fără să aveți testul înainte să veniți în țară”, a spus Raed Arafat pentru Libertatea.
Șeful DSU a întărit apoi afirmația, precizând că „este obligativitatea firmelor să aplice această regulă”.
„Deci, încă o dată, nu urcați în avion sau în autocar fără test. Dacă veniți fără test la graniță cu mașina personală, atunci intrați în carantină 14 zile. Dacă veniți cu avion sau cu alt mijloc ori cu mașina cu test făcut cu 72 de ore înainte, atunci ieșiți din carantină după 10 zile”, a mai precizat Arafat pentru Libertatea.
TAROM: „Pasagerii sunt verificați la check-in”
Libertatea a întrebat trei companii aeriene, TAROM, Blue Air și Wizz Air, cum vor proceda cu persoanele care vor să revină în România din țările aflate în zona galbenă, ținând cont de noile reguli CNSU.
„Pasagerilor le vor fi verificate documentele necesare intrării în România la punctul de plecare”, a informat TAROM, cea mai veche companie aeriană din România.
Măsuri similare a anunțat și Blue Air. Compania a explicat pentru Libertatea că va fi obligată „să nu lăsăm să urce în avion persoanele care nu au test, conform acestei hotărâri”.
Noi nu facem decât să respectăm ceea ce ni se impune și nu vom putea să lăsăm la bordul aeronavei persoane care nu prezintă un test negativ, în linie cu ceea ce a fost emis aseară.
Blue Air:
„Am trimis automat informare aseară, când am văzut și noi decizia CNSU. Deci, persoanele care vor zbura din țările care sunt în zona galbenă sunt înștiințate de către companie că vor fi verificate la urcarea în aeronavă”, mai spune compania Blue Air, într-un răspuns oferit Libertatea.
Iar reprezentanții Wizz Air au precizat că „informează pasagerii cu privire la condițiile de călătorie pandemice cu 5, 3 și 1 zile înainte de zbor prin e-mailul care a fost furnizat în timpul procesului de rezervare”.
Pasagerii care și-au făcut rezervările prin intermediul agențiilor de turism ar trebui să ia legătura cu compania de la care și-au achiziționat biletele, deoarece aceste companii sunt proprietarii de rezervări, iar informațiile de zbor sunt direcționate spre datele lor de contact, deci este datoria lor să transmită toate informațiile primite tuturor pasagerilor din rezervare.
Răspuns Wizz Air:
În final, WizzAir a transmis pentru Libertatea că „este responsabilitatea pasagerului să verifice restricțiile de călătorie relevante” ca să poată intra într-o țară, înainte să cumpere bilet, și „rezervările se fac cu riscul ca regulile de imigrare respective să se schimbe între data cumpărării și data călătoriei”.