Încă din primăvara lui 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda ţărilor să testeze suficient încât rata de pozitivare a testelor COVID să rămână sub pragul de 10%. De ce? Pentru că a avea mai multe rezultate pozitive din totalul testelor înseamnă, de fapt, că o proporţie semnificativă din cazurile de COVID sunt nedepistate.
În prezent, România are între 25 şi 30% rate zilnice de pozitivare a testelor, pe când mai multe ţări din vestul Europei nu ajung nici măcar la o rată de 5%.
Franţa are o rată de pozitivare de 1,6%. Pentru fiecare caz pozitiv mai are cel puţin 98 de teste negative. În acest moment, dimensiunea epidemiei în Franţa este la 9% din vârful înregistrat de francezi în noiembrie 2020. În schimb, România este la vârful pandemic.
La 18 octombrie, Italia avea o rată de pozitivare de 0,8%, în vreme ce România, în aceeaşi zi, ajungea la o rată de 22,3% pozitivare. Cu o zi înainte, România ajungea la recordul pozitivării în valul 4: 28%.
Asta înseamnă că, din 100 de teste raportate în România în 17 octombrie, 28 au fost cazuri confirmate de COVID.
Ca testarea să se facă la un nivel confortabil, din punctul de vedere al sănătăţii publice, acest raport trebuie să fie cât mai mic.
„Vrei ca un număr cât mai mic din teste, sub 10%, să se dovedească pozitive”, spunea Willliam Hanage, epidemiolog la Harvard pentru NPR.
„În general, acolo unde testarea a fost extensivă, am văzut o rată de pozitivare între 3 şi 12%. Cu siguranţă am vrea să vedem că ţările testează la acest nivel în care avem 10 teste negative pentru fiecare test pozitiv, ca reper general că un sistem de sănătate face suficiente eforturi de testare pentru a identifica toate cazurile”, spunea dr. Michael Ryan, expert irlandez în sănătate publică la un media briefing al OMS în martie 2020.
Judecând şi după rata pozitivării, România are una din cele mai slabe performanţe din Europa. Ne întrec doar Serbia (30,4%) şi Ucraina (33%).
Italia, Austria, Danemarca, Portugalia, Spania şi Franţa au cele mai mici rate de pozitivare, toate sub 3%. Aceste ţări nu doar au controlat mai bine pandemia, prin vaccinare, ci şi testează suficient, pentru a prinde toate cazurile de COVID şi a le izola la timp.
În vârful pandemiei, România testează mai puţini oameni conform definiţiei de caz decât numărul cazurilor pozitive. Asta înseamnă că testele pozitive pe care le facem căutând „cazuri suspecte” sunt mai puține decât ceea ce descoperim, în total. Așa realizăm, cumva, ce mult ne rămâne nedescoperit.
În vârful pandemiei în România, cele mai recente date, făcute publice vineri la prânz, spun că în ultimele 24 de ore au fost făcute doar 13.225 de teste PCR în baza definiţiei de caz (dintr-un total de 25.032 teste PCR, celelalte fiind făcute la cerere).
Testelor PCR li s-au mai adăugat alte 41.044 de teste antigenice, rapide. Un total de 66.076 de teste,
În total, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 15.410 cazuri de COVID. Adică aproape un sfert din totalul testelor (PCR şi antigenice) au fost cazuri confirmate.
Mai puţin de 14.000 de teste PCR înseamnă că statul a folosit mai puţin de un sfert din capacitatea naţională de testare PCR – de 55.000 de teste – anunţată în decembrie 2020 de premierul Ludovic Orban.
În noiembrie 2020, România ajungea la 40.000 de testări PCR zilnice, iar infecţionistul Adrian Marinescu estima că, pentru a avea alternative la lockdown, ar trebui să testăm cel puţin 150.000-200.000 de oameni zilnic.
Nici după introducerea şi contabilizarea testelor rapide, România nu a ajuns la această performanţă.