- În spatele afacerii se află, printre alții, biologul Alexandru Sălceanu, cercetător în domeniul detecției virale la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Microtehnologie, institut care tocmai a primit finanțare de la statul român ca să dezvolte un kit de diagnostic COVID-19 pentru acasă.
Jurnalista Ioana Moldoveanu, de la Vice România, povestește că a descoperit pe Google oferta site-ului sangvin.ro, care face programări pentru testare la un laborator din București, Genetic Lab.
“Mă aștept ca recoltarea să se facă, dacă nu într-o ambulanță, măcar în mașină, de către personalul medical echipat corespunzător. Mă întâmpină cu țigara în mână șoferul unui Logan MCV și o femeie în haine de zi, care poartă doar mască, vizieră și mănuși”, se arată în articol.
Conform informațiilor de pe site-ul sangvin.ro, motivația testării la domiciliu a fost dată de faptul că “deplasarea la centrele medicale pentru analize a devenit problematică deoarece crește riscul răspândirii virusului. (…) Am început cu testarea pentru detectarea infecției cu noul coronavirus acasă, la muncă sau la laboratoare partenere și vom introduce treptat noi tipuri de analize”, explică proprietarii site-ului.
Pe pagina web sangvin.ro sunt publicate două oferte:
- Testare COVID-19 RT-PCR cu rezultat în 24 de ore și “recoltare fără să coborâți din mașină”, la prețul de 350 de lei/persoană
- Testare COVID-19 RT-PCR la urgență, cu rezultat în 6 ore, la prețul de 500 de lei/persoană.
Conform informațiilor publicate de Vice, site-ul sangvin.ro aparține firmei Lansator pentru Viitor SRL, o firmă care nu are nicio legătură cu domeniul medical, ci furnizează servicii de marketing și de organizare a firmelor aflate la început de drum, precum și aplicații și sisteme IT.
Buletinul de analize primit de jurnalistă indică însă faptul că o altă firmă este implicată, firma Net Connect Business Support SRL care, de asemenea, deține un site care oferă deplasare la domiciliu pentru recoltare de probe, site-ul teste-covid.ro. Deși firma activează în domeniul telecomunicațiilor, angajații ei recoltează probe pe care le trimit spre analiză la același Genetic Lab. De asemenea, conform informațiilor publicate de Vice, firma se lăuda, până de curând, și cu așa-zisa testare de grup prin care se recoltau probe de până la zece persoane și se testau într-o singură probă, la prețul de 970 de lei.
Este vorba despre o metodă promovată de cercetătorul Alexandru Sălceanu, de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Microtehnologie, despre care a scris și Libertatea.
Sălceanu promovează testarea colectivă pe site-ul 10xteste.ro, alături de Alexandru Oprișan, fondatorul firmei Lansator pentru Viitor SRL, care deține site-ul sangvin.ro.
Conform aceluiași material, Sălceanu și Oprișan sunt, de asemenea, asociați într-o firmă de telecomunicații și au fost, vreme de câțiva ani, colegi la grupul Net Connect din care face parte firma Net-Connect Business Support. Grupul este un offshore cipriot deținut, conform informațiilor prezentate în articol, de mama lui Alexandru Sălceanu.
Drept urmare, se arată în material, Sălceanu “promovează aparent dezinteresat o soluție pentru testarea în masă, iar pe ascuns încearcă să vândă astfel de analize.”
În paralel cu aceste afaceri derulate de prietenii și asociații săi, Institutul pentru Microtehnologie, unde lucrează Sălceanu, dezvoltă, în această perioadă, un kit de diagnostic COVID pentru acasă, cu o finanțare de 3,5 milioane de lei de la Ministerul Educației și Cercetării.
Jurnalista povestește că, în demersul de documentare a materialului, i s-a oferit inclusiv posibilitatea de a primi o despăgubire de la firmele implicate, ca urmare a felului în care a fost făcută recoltarea, iar Alexandru Sălceanu a refuzat, pentru moment, să comenteze implicarea sa în această afacere.
Foto: Vice România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro