Când începe testarea bucureştenilor?

Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului, a anunţat că testarea în masă a locuitorilor Capitalei va începe, cel mai probabil, la jumătatea săptămânii viitoare.

„Am înţeles de la profesorul Streinu-Cercel că la mijlocul săptămânii viitoare va începe efectiv testarea pe scară largă la nivelul municipiului Bucureşti”, a declarat Gabrela Firea la Digi 24.

Ce tipuri de teste sunt?

Conform primarului Capitalei, „aceste teste sunt Real Time PCR. În paralel cu această testare Real Time PCR, sunt şi testele rapide pe care le-a achiziţionat Institutul Matei Balş şi sub îndrumarea lor vom face şi noi astfel de achiziţii. Sunt teste din Austria. Aceste teste sunt validate de echipa profesorului Cercel şi se pot obţine informaţii cu privire la posibila infectare a persoanei care este testată”.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a completat: „Este vorba despre două tipuri de teste. Unul rapid, pentru decelarea anticorpilor, necesar pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecţia cu coronavirus şi unul de actualitate stringentă, respectiv un test rapid de antigen, care să spună prezenţa în circulaţie, la acest moment, a virusului”.

Câte teste se vor face şi cât durează testarea subiecţilor?

Institutul „Matei Balş” a achiziţionat deja 1.000 de teste, Primăria Capitalei va cumpăra 4.000 de teste, iar fiecare primărie de sector va achiziţiona câte 1.000 de teste.

Aceste teste „au certificare şi omologare internaţională”, a mai declarat Gabriela Firea, care a precizat că va fi vorba despre un număr de 10.514 persoane care vor fi testate, fiind necesară aproximativ o săptămână pentru testarea tuturor.

Profesorul Streinu-Cercel, manager la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, a completat: „Timpul de reacţie pentru test este de aproximativ 15 minute pentru fiecare dintre ele. Deci, într-o jumătate de oră sau chiar mai rapid putem să avem rezultatul, pe care îl vom comunica persoanei prin SMS”.

Cât de precise sunt aceste teste? Pot da erori?

„Orice test poate să dea erori. Dar acurateţea acestor teste depăşeşte 98%. Deci rămân 2%, dar este infim. Evident, ca în orice studiu, eroarea aceasta este asumată. Problema este că dacă vom găsi persoane care să fie testate pozitiv, au o şansă enormă să nu dezvolte forme severe, pentru că vor primi medicaţie”, a exlicat Streinu-Cercel.

De ce se efectuează aceste teste pentru coronavirus?

Pentru că toate ţările care au aplicat această procedură au preîntâmpinat situaţia de a supraaglomera spitalele, persoanele cu forme uşoare ale bolii urmând a fi tratate acasă.

Testele vor fi efectuate de personal medical special pregătit, fiind vorba despre asistenţi medicali din centre care ţin de ASSMB.

Cine decide cine va fi testat? Care sunt criteriile de selecţie?

Primarul general al Capitalei a explicat că nu preşedinţii asociaţiilor de proprietari vor decide persoanele care vor fi testate. În schimb, oamenii vor fi anunţaţi prin preşedinţii de asociaţii sau prin poliţistul de proximitate.

„Nu poliţistul decide, nu preşedintele de asociaţie, nu primarul de sector sau general, ci oameni de ştiinţă care pot să stabilească clar care este eşantionul”, a spus Gabriela Firea.

„Se face o eşantionare, pe categorii de vârstă. Vor fi cinci categorii de vârstă: de la 0 la 19 ani, între 20-44 de ani, 45-64 de ani, 65-79 de ani şi peste 80 de ani”, a adăugat Streinu-Cercel.

Cum eşti anunţat că ai fost selectat pentru a fi testat?

Managerul de la „Matei Balş” a explicat că nu se pune problema ca echipa de testare să intre în casele oamenilor, ci aceştia vor fi chemaţi, pe rând, în faţa blocului.

„Nu se pune problema să intrăm la dumneavoastră în casă. Se pune problema să vă dăm o mână de ajutor în faţa scării blocului. Preşedintele de scară vă va spune la ora cutare coboară familia de la etajul cutare, apartamentul cutare, unul câte unul”, a lămurit Streinu-Cercel.

„Echipa de medici epidemiologi, echipa mobilă nu va intra în apartamentul cetăţenilor, ci aceştia vor coborî”, a întărit Gabriela Firea.

Dacă locuieşti în Bucureşti, dar ai domiciliul în alt oraş, poţi fi testat?

„Nu contează adresa trecută în Cartea de Identitate, ci ca acea persoană să locuiască în Bucureşti. Deci nu sunt excluse persoanele care locuiesc în Bucureşti, dar nu au domiciliul aici”, a explicat Gabriela Firea.

Ea a menţionat că în Sectorul 2 al Capitalei sunt cele mai multe persoane infectate, iar aglomerarea de oameni este foarte mare. În acest sector testarea se efectuează pornind de la analizarea adreselor care sunt infectate, „dar totul se face pe baze ştiinţifice, nu aleatoriu”.

Testarea se va face doar în Bucureşti sau în toată ţara?

Profesorul Adrian Streinu Cercel a fost cel care a dat răspunsul: „Se va face în toată ţara”.

„Acest studiu de seroprevalență ne va da nouă, specialiștilor, instrumentul pentru a putea lua în calcul pașii următori din punctul de vedere al pregătirii pentru etapele viitoare ale pandemiei”, a mai spus el, pentru Mediafax.

Ce se întâmplă dacă unul sau mai mulţi oameni dintr-un bloc vor fi găsiţi că sunt infectaţi cu coronavirus?

„Toată scara respectivă va intra în carantină şi oamenii vor fi asistaţi inclusiv de corpul medical, pentru a crea gradul de confort psihic şi, în acelaşi timp, să fim convinşi că acest virus nu se mai transmite. Apoi, scările respective vor fi decontaminate de sus şi până jos”, a explicat Streinu-Cercel.

„Deci, carantinăm toată zona respectivă. Facem testări de sus şi până jos, nu ne oprim, îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi servicii de suport social din partea Primăriei sau a cui se va decide. Apoi, în ziua 13 şi 14 vom retesta persoanele respective”, a adăugat managerul Institutului Matei Balş.

Este obligatoriu testul pentru coronavirus? Pot oamenii să refuze testarea?

Streinu-Cercel a explicat că testarea nu este obligatorie şi că oamenii pot refuza, dar nu este recomandat.

„Ei pot să refuze, dar pierd o şansă să ştie care este starea lor de sănătate”, a precizat Cercel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News