invatamantul obligatoriu de 10 ani, examenul de Capacitate a disparut, dar admiterea in clasa a IX-a nu este inca posibila fara o testare, intrucat acum exista mari diferente de notare intre scolile din tara si cele de la oras, intre scolile de elita si celelalte. in anul acesta scolar insa, in 2.000 de scoli din toata tara au fost introduse criterii nationale de notare pentru clasa a VIII-a, iar in anul scolar urmator se va generaliza si se vor introduce criterii stricte de notare si la clasa a VII-a. Concret, pentru fiecare nota si disciplina sunt stabilite bareme de cunostinte si competente.
in felul acesta, notele obtinute la Urlati sau Tecuci, de exemplu, vor fi egale ca valoare cu cele de la scolile de elita din Capitala. „Testarea nationala din acest an este o etapa intermediara care – speram – va disparea anul viitor, daca experimentarea criteriilor na-tionale de notare va avea rezultatele scontate. in felul acesta, dupa opt clase nu se vor mai sustine examene, iar admiterea se va face pe baza mediilor obtinute in gimnaziu. De altfel, anul acesta ponderea mediilor din clasele V-VIII va fi de 50%, la egalitate cu media obtinuta la testarea nationala. Tehnic, admiterea in clasa a IX-a se va face anul acesta la fel ca anul trecut, pe baza mediilor si a optiunilor candidatilor, dar, atentie!, va fi o singura sesiune de testare si o singura sesiune de admitere. Candidatii care nu promoveaza, precum si corigentii, vor fi admisi in clasa a IX-a pe locurile ramase dupa admiterea celor care au promovat”, a precizat Alexandru Athanasiu, ministrul educatiei.
La testele nationale se pot inscrie absolventi din seria curenta, dar si din seriile anterioare care nu au obtinut diploma de Capacitate, indiferent de varsta candidatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News