Pentru a crește capacitatea de testare a populației, pe 10 mai anul acesta, Ministerul Sănătății a aprobat ordinul prin care a demarat în farmacii activitatea de testarea rapidă antigen pentru diagnosticarea COVID. Ordinul a prevăzut că farmaciile „pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării”.
În plin val 4 al pandemiei de COVID, în cel mai aglomerat oraș al României, București, DSP a avizat doar șase farmacii pentru testarea gratuită: trei aparțin lanțului HELP NET și trei, celor de la MEDIMFARM TOPFARM. Reporterii Libertatea au mers la toate cele șase farmacii și au cerut să facă testul gratuit.
MEDIMFARM: „Testul e gratuit, manopera costă 29,9 lei”
Conform datelor publicate de DSP Bucureşti, farmacia MEDIMFARM de pe bd. 1 Decembrie 1918 din Capitală efectuează teste antigenice gratuite de luni până vineri, între orele 8.00 și 19.00.
Dar la ora 12.00, când ajungem acolo, farmacista ne anunţă că testarea se face doar cu programare. Ne spune să venim peste o oră, apoi ne întreabă care e motivul testării. „Contact cu persoană pozitivă”, îi spunem. Ne anunţă că testul efectuat la solicitare „costă 49,9 lei, plus 6 lei manopera”.
Când întrebăm de testele antigenice gratuite, primite de la Ministerul Sănătăţii, farmacista recunoaşte că „există testul de la DSP, care e gratuit, dar manopera costă 29,9 lei”.
În timp ce stăm de vorbă, clienţii intră şi întreabă de teste rapide ce pot fi efectuate la domiciliu, caz în care oamenii nu mai comunică rezultatele, chiar dacă ele sunt pozitive, către DSP. Testul de acest tip costă 49,9 lei. „Sunt mulţi cei care cumpără teste şi le fac acasă. Zilele acestea, am avut foarte puţine solicitări de testare în farmacie”, recunoaşte angajata de la MEDIMFARM.
Mergem să verificăm cum stau lucrurile şi în celelalte farmacii.
Aceeaşi manoperă, preţuri diferite
Întrebăm de testele distribuite de Ministerul Sănătăţii şi la MEDIFARM de pe şoseaua Giurgiului, iar angajatele ne anunţă că „nu sunt gratuite, e de plată 56 de lei”. Unul dintre reporteri vrea să se testeze şi-i spune farmacistei că a fost în contact cu o persoană confirmată ulterior cu COVID. „Dar n-aveţi simptome, nu?” „Nu” „Vă costă 56 de lei. 50 de lei – testul, și 6 lei – manopera”, anunţă farmacista.
Insistăm să aflăm ce se întâmplă cu testele pe care farmacia le-a primit pentru a le face gratuit populaţiei, iar angajatele MEDIMFARM ne spun că ele „se fac doar la femei însărcinate, persoane în evidenţă oncologică, celor care sunt confirmaţi cu test PCR şi trebuie să-şi facă control… Sunt anumite categorii, nu e pentru toată lumea. Şi, oricum, şi acela de la DSP e cu plată, costă 30 de lei. Decât că nu plătiţi testul, dar plătiţi manopera la el”.
„Manopera” constă în introducerea unui beţişor în nasul celui testat, folosirea unor reactivi şi apoi interpretarea rezultatului. E aceeaşi procedură medicală şi pentru testul cumpărat din farmacie, şi pentru testul gratuit. Dar „manopera” costă 6 lei în primul caz, şi 30 de lei, în al doilea. Deşi, în teorie, n-ar trebui să coste nimic.
Altă farmacie, alte reguli
La al treilea MEDIMFARM de pe listă, cei care declară că au fost în contact cu o persoană confirmată cu COVID pot beneficia de testele gratuite oferite de Ministerul Sănătăţii. Dar tot plătesc ceva: „manopera”, adică, 29,9 lei. „Reprezintă cheltuielile pe care le face farmacia cu ridicarea deșeurilor medicale și altele…”, explică angajata farmaciei.
Ea spune că „şefa a primit pe e-mail o recomandare de la Ministerul Sănătăţii, în care se spune că pot beneficia de testele gratuite persoanele simptomatice, inclusiv personalul medico-sanitar, persoanele contact direct cu cazurile confirmate, pacienţii oncologici şi însoţitorii acestora, gravidele. Pentru cei care se testează pentru a merge la concerte sau pentru a călători în afara ţării, există varianta de test care costă 56 de lei”.
Help Net: Rezultat în engleză, raportat în Corona-forms
„Doriţi rezultatul în limba engleză, aveţi nevoie de el pentru a pleca undeva?”, întreabă farmacista de la Help Net de pe şoseaua Pipera.
Efectuarea testului antigenic rapid a durat 5 minute, cu totul. Şi a fost gratuită, şi pentru test, şi pentru „manoperă”.
Am primit buletinul în limba engleză, iar în aceeaşi zi ne-a fost trimis, pe e-mail, raportul medical de la Corona-forms, semn că farmacia le-a comunicat rezultatul celor de la DSP Bucureşti.
În farmaciile MEDIMFARM, reporterii Libertatea au efectuat două testări: una cu test plătit cu 56 de lei și alta cu test plătit cu 29 de lei. În niciunul din cazuri, cei testaţi la MEDIMFARM nu au fost notificați de Corona-forms.
Coadă la testarea gratuită
La Help Net de pe şoseaua Pipera, oricine se poate testa gratuit. Are însă program doar miercurea, de la 10.00 la 15.00. „Se fac cam 20 de teste într-o zi. E puţin, DSP se aştepta că vom face cam 40 de teste pe zi”, mărturiseşte farmacista.
Pe site-ul DSP, la Help Net din Piaţa Gorjului programul de testare gratuită e de luni până miercuri, câte două ore pe zi, dar săptămâna asta testarea s-a făcut joi şi vineri. Pe geamul farmaciei nu există, ca la celelalte HELP NET, vreun afiş care să anunţe că acolo se fac teste gratuite sau vreun orar. „Nu se fac multe teste”, spune o angajată a farmaciei.
În faţa Help Net de la Cora Lujerului e coadă, sunt oameni care aşteaptă să fie testaţi gratuit sau care vor să-şi ia rezultatele. Programul e de luni până vineri, de la 10.00 la 12.00, „dar, în cazul unor situaţii urgente, se poate şi până la ora 14.00, dacă discutaţi cu doamna dirigintă şi dânsa permite”, mărturiseşte o farmacistă.
Chiar la ieşirea din supermarket e un centru de testare de tip drive-in. Oamenii stau la coadă şi acolo, ca să-şi facă teste rapide pe care plătesc 40 de lei. Nu ştiu că, la doar câţiva metri, se pot testa gratuit.
La clinicile private din București, un test antigen nazofaringian rapid făcut la cabinet sau în centrele drive-in costă între 40 și 70 de lei.
Libertatea a solicitat conducerii de la MEDIMFARM să explice prețurile aplicate în cele trei farmacii din București pentru testarea rapidă a populației cu teste oferite gratuit de Ministerul Sănătății, dar și lipsa notificării de la Corona-forms a celor testați. „Domnul director este într-o întâlnire. Vă rugăm să-i adresați printr-un e-mail întrebările”, a comunicat secretara, după ce a aflat despre ce este vorba. Până la ora publicării acestui articol, Libertatea nu a primit niciun răspuns de la MEDIMFARM.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro