”Am vrea ca în programul național HIV /SIDA să existe posibilitatea de a scoate testarea psihologică pro și post testare și să fie introdusă testarea infecției ”fără niciun fel de opreliști”, la nivelul oricărui spital din România. De asemenea, considerăm oportună introducerea profilaxiei pre-expunere, spune profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din capitală, cu ocazia lansării campaniei”Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”, organizată de UNOPA cu ocazia Zilei Mondiale SIDA-1 decembrie.
Norvegia a devenit prima țara care oferă PrEP Gratuit- Profilaxie Pre-expunere pentru HIV, prin sistemul national de sanitate. Este vorba despre un tratament zilnic pe care cei care au multiple riscuri de infectare cu HIV, dar sunt HIV negative, adică nu sunt infectați, îl pot lua pentru a preveni o posibilă infectare. Medicamentul poate reduce riscul de infectare cu HIV cu până la 86%, conform unui studiu organizat în Marea Britanie.
De fapt, PrEP (profilaxia pre-expunere) înseamnă folosirea unui medicament HIV/antiretroviral de către o persoana HIV-negativă în scopuri preventive, adică pentru a preveni infectarea cu HIV. PrEP nu trebuie confundat cu PEP (profilaxie post-expunere), care este o combinație de medicamente HIV/antiretrovirale care previn infectarea cu HIV după expunerea la virus, explică specialiștii.
În România trăiesc 14.831 de persoane cu HIV/SIDA, dintre care 76% sunt bărbați, 24% femei.
În 2017, au fost înregistrate 478 cazuri noi de HIV/SIDA
La nivel national au fost efectuate, până în 30 septembrie, 269.106 de trestări HIV. De asemenea, până la sfârșitul lui 2016 au primit tratament antiretroviral gratuit și universal 10.994 persoane.
Infecția HIV se transmite în 64 % din cazuri prin contact sexual între persoane de sex opus, în 20 % prin contact sexual între bărbați, în 13% la consumatori de droguri cu administrare pe care intravenoasă, 1,5 % de la mama la făt și 1,3% pe care necunoscută.
Pentru a atrage atenția asupra importanței testării în depistarea și diagnosticul precoce al infecției cu HIV, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a lansat Campania ”Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”
”Important este ca persoanele din categoriile de risc, dar și cele care au fost expuse accidental riscului de infectare, să se testeze, fie mergând la medic pentru a-și face analizele, fie facând autotestul şi apoi să reconfirme un eventual rezultat pozitiv cu ajutorul medicului”, explică Iulian Petere, director executiv UNOPA
Testul autoadministrabil pentru depistarea HIV dintr-o singură picătură de sânge din deget este disponibil în farmaciile din România (şi on-line pe site-urile acestora).
Testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) este un dispozitiv medical ce se eliberează fără prescripție medicală şi se comercializează persoanelor cu vârsta peste 18 ani.
Fiecare kit de testare va fi furnizat împreună cu un prospect informativ despre test și utilizarea acestuia, dar și despre servicii de consiliere, puse la dispoziție de către personalul asociaţiei de pacienţi UNOPA.
Citește și: VIDEO | Scrisoarea unui tată pentru fata care se căsătorește. Mesajul a fost scris înainte să moară
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro