Primarul PSD din Prundu Bârgăului vrea să-i testeze antidrog pe elevii liceului din comuna pe care o conduce. Deși inițiativa lui nu are deocamdată un suport legal, Doru Crișan mizează pe sprijinul părinților. Vrea să strângă semnături pentru a putea face periodic controale. Între timp, a achiziționat un aparat de testare a drogurilor, similar cu cele folosite de Poliție. Conform publicației locale Bistriteanul.ro, acesta a costat în jur de 20.000 de lei.
Inițiatorii proiectului de lege vor pedepse cu închisoarea pentru cei care se opun testării
La începutul săptămânii, deputaţii PSD Bogdan-Gruia Ivan şi Daniel Suciu au adus în faţa publicului o presupusă iniţiativă legislativă, care ar obliga elevii şi studenţii să se supună unor testări inopinate în şcoli şi universităţi.
Potrivit informaţiilor publicate de bistriteanul.ro, directorii școlilor care încearcă să împiedice controlul riscă închisoare de la 1 la 5 ani, iar elevii şi studenţii care refuză să fie testaţi de droguri ar putea fi pedepsiţi cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Pedepsele sunt similare cu cele propuse într-un proiect legislativ al PNL pentru deţinerea de droguri de risc în vederea consumului.
Deputații nu știu ce pedepse să primească elevii care ies pozitivi la teste
Cei doi deputaţi PSD nu s-au gândit încă la pedepsele care ar fi aplicate elevilor găsiţi pozitivi în urma testării.
În plus, cei doi nu fac distincţia între minori şi majori, în ceea ce priveşte pedepsele.
Libertatea a vorbit cu primarul din Prundu Bârgăului şi cu deputatul Bogdan-Gruia Ivan pentru a înţelege cum au ajuns cei doi politicieni la ideea de a-i testa pe elevi, la şcoală, cu aparatele folosite de Poliţia Română.
„Au venit părinţi care au plâns în faţa mea”
Deputatul PSD Bogdan-Gruia Ivan, unul dintre iniţiatorii discuţiei privind testarea de droguri în şcoli, a explicat, pentru Libertatea, cum a luat naştere preocuparea sa pentru această temă.
„Foarte mulţi părinţi au venit la mine, reclamând situaţii ale copiilor, părinţi care au plâns în faţa mea din cauza dramelor prin care au trecut, medicii care mi-au spus că se confruntă cu un val foarte mare de copii, adolescenţi, tineri care ajung cu simptome asociate consumului de substanţe psihoactive şi chiar autorităţi ale statului, care nu puteau să-şi facă cu adevărat treaba, să aibă măsuri practice de lucru în acest context”, a explicat parlamentarul.
Întrebat ce fel de reacţie se aşteaptă să aibă părinţii cu privire la propunerea legislativă, având în vedere reticenţa acestora în contextul testării anti-Covid a școlilor, Bogdan Ivan Gruia e încrezător că iniţiativa sa va fi bine primită.
„Vă spun că, din discuţiile directe cu asociaţii de părinţii, mi-au cerut chiar ei lucrul ăsta. Altfel nu ajungeam să propun aşa ceva. Părinţii mi-au cerut să aibă dreptul poliţia să-i testeze inopinat în şcoli.”
Bogdan-Gruia Ivan admite colaborarea cu primarul din Prundu Bârgăului pentru a stopa flagelul consumului şi al traficului de droguri din mica localitate bistriţeană.
„Primarul din Prundu Bârgăului, directorul şcolii şi chiar părinţi din localitate mi-au cerut explicit să fac ceva pe zona de legislaţie, ca să-i sprijinim în demersul de a stopa flagelul ăsta”, a explicat parlamentarul PSD pentru Libertatea.
Acesta nu a putut spune cum ajung drogurile în comuna cu puţin peste 4.200 de locuitori şi nici care este dimensiunea consumului.
„Copiii nu au bani mulţi şi atunci folosesc tot felul de sintetice”
Nici primarul Doru Crișan nu are date exacte despre consumul de droguri din Prundu Bârgăului. „E îngrijorător și când vorbim de viețile a doi sau trei copii. Cred că merită să încercăm să-i aducem pe drumul cel bun”, a spus Crișan, într-un dialog cu Libertatea.
Nu știu ce fel de droguri se consumă. Din informațiile noastre e acea sare de baie sau ceva de genul, care afectează foarte tare creierul. Copiii nu au bani mulți și atunci folosesc tot felul de sintetice care îi afectează foarte mult:
Primar Doru Crișan:
„Sunt lucruri pe care le vedem, dar nu putem face nimic, că n-avem temei, n-avem lege. Vedem la majorate, vedem în școli, vedem copiii pe stradă, unii dintre ei pe care-i mai cunoaștem și știm care sunt cu probleme. Dacă reușim să testăm în școală, probabil și copiii se vor gândi de 10 ori dacă mai consumă drog în ziua respectivă sau nu”, crede primarul că astfel îi va speria pe tineri și îi va împiedica să mai consume substanțe psihoactive.
Aparatele care testează prezența drogurilor în organism nu identifică însă „sarea de baie” sau etnobotanicele. Astfel că elevii care consumă aceste substanțe nu vor ieși pozitivi la un test antidrog.
Un proiect de lege care încă nu există
Primarul Crișan a ţinut însă să sublinieze că doi colegi de partid, deputații PSD Bogdan-Gruia Ivan și Daniel Suciu, pregătesc un proiect de lege care ar consfinți dreptul autorităților de a face testări antidrog în școli și universități.
Bogdan-Gruia Ivan recunoaşte că iniţiativa legislativă care i-a făcut pe jurnalişti să-l aducă în faţa camerelor încă nu există: ar fi vorba, spune el, doar despre un draft, dar dezbaterile sunt în curs, mai durează până când el va putea lua forma unui proiect de lege.
„Deocamdată avem discuţii, consultări în această perioadă, inclusiv la Consiliul Legislativ, şi pregătim draftul. Urmează, sigur, să-l depunem la Cameră”, spune deputatul PSD.
„Testul dă dacă-i drogat sau nu”
Până se va putea folosi şi de braţul legii, primarul din Prundu Bârgăului vrea să ia problema în propriile mâini. Le va cere părinților să semneze pentru autorizarea controalelor periodice în școală. Aparatul achiziționat va fi folosit de Poliție până atunci.
Crișan nu știe exact cum se pot face controalele, dar presupune că varianta cea mai bună ar fi o colaborare între asistenții medicali de la școală și poliția locală. Liceul Teoretic „Radu Petrescu” din localitate ar fi unitatea de învățământ vizată.
„Aici învață elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. Nu știu, încă nu am gândit clar ce facem, dar eu cred că cea mai bună soluție ar fi prin asistenții medicali, care verifică săptămânal copiii în școală. Bineînțeles, însoțiți de poliția locală. Toți copiii îs în clasă, iar testul dă dacă-i drogat sau nu, dacă s-a drogat sau nu s-a drogat. Controale inopinate, da”, a mai spus primarul.
Lauda de la televizor cu un draft de lege
Cum a ajuns o simplă schiţă să fie preluată de presa naţională şi dezbătută cu titlul de „proiect de lege”?
Bogdan-Gruia Ivan admite că el a iniţiat discuţiile, pentru ca „toţi cei interesaţi să poată să vină să dea propuneri, sugestii de completare, de reactualizare, de optimizare. Pentru că nu tratăm problema opac. Suntem foarte deschişi şi vrem să fie cât mai bună legea”.
Vestea cu privire la presupusa iniţiativă legislativă a deputatului a fost publicată prima dată de ziarul local Bistriţeanul, marţi, 13 septembrie. „Le-am spus că am intenţia asta, s-au şi uitat oamenii pe draftul pe care-l avem pregătit.” Jurnaliştii bistriţeni chiar citează din draftul obţinut de la Bogdan-Gruia Ivan:
A doua zi, parlamentarul a putut fi găsit pentru comentarii de către reporterii acreditaţi la Parlamentul României, aşa că redacţiile naţionale au preluat informaţia: „Elevii ar putea fi testați obligatoriu în școli, pentru consum de droguri. Cel puțin asta prevede un proiect de lege depus în Parlament”, titra ProTV în cel mai urmărit jurnal de ştiri al zilei.
Vineri, 16 septembrie, iniţiatorul dezbaterilor a organizat şi o conferinţă de presă, găzduită de organizaţia PSD Bistriţa.
Aglomeraţie pe frontul luptei antidrog
Iniţiativa lui Bogdan-Gruia Ivan vine în contextul în care mai mulţi lideri politici au promovat în acest an diverse măsuri pentru combaterea traficului şi a consumului de droguri.
În martie, PNL a înregistrat la Senat un proiect legislativ iniţiat de deputații PNL Laurenţiu-Dan Leoreanu şi Ioan Cupşa şi susţinut de alţi 14 colegi de partid, care crește pedepsele cu închisoarea pentru consumatorii de droguri și traficanți. Proiectul a fost adoptat de Senat şi urmează să fie votat de Camera Deputaţilor, for decizional.
Iniţiativa legislativă este motivată printr-un text plagiat dintr-un articol publicat în urmă cu trei ani pe site-ul unui centru penticostal de tratare a dependenței de droguri.
După festivalul Saga din București, 23-25 iunie, unde un tânăr a murit în urma consumului de droguri, şi ministrul de interne, Lucian Bode, a anunţat că porneşte o campanie prin care Poliția să identifice șoferii aflați sub influența substanțelor interzise.
La începutul lunii august, Poliţia Română a comunicat, la solicitarea Libertatea, că peste 3.500 de şoferi au fost depistaţi sub influența substanțelor psihoactive din 2020 până la jumătatea anului 2022. Medicii cu care ziarul a discutat spun însă că, pentru a cunoaște cu exactitate amploarea fenomenului, autoritățile trebuie să înțeleagă diferența între simpla prezență a substanței în corp și influențarea șoferului la momentul condusului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro