UPDATE 7 septembrie 12.00 – Proiectele au fost aprobate în ședința CGMB.
În contextul votării proiectelor privind testarea elevilor și a profesorilor, primarul general, Gabriela Firea, a criticat Executivul, spunând că nu s-a pregătit suficient pentru redeschiderea școlilor, și i-a acuzat pe consilierii generalii USR și PNL că votează împotriva bucureștenilor pentru că au votat împotrivă, ori s-au abținut de la vot.
“Iminenta deschidere a unităților de învățământ reprezintă un factor agravant al răspândirii intracomunitare a virusului, ceea ce poate conduce la îmbolnăvirea elevilor și implicit la închiderea școlilor. Această realitate atrage după sine necesitatea asigurării unor noi măsuri de prevenție și a unui climat de lucru cât mai sigur din punct de vedere al stării de sănătate în rândul elevilor”, se arată în proiectul de hotărâre.
Municipalitatea va deconta testele Real Time – PCR pentru elevii și preșcolarii înscriși în unitățile de învățământ din București care prezintă simptome specifice COVID-19 la triajul epidemiologic făcut de personalul medical de la școală sau grădiniță, precum febră, tuse, strănuturi repetate etc.
Bugetul proiectului este estimat la 50 de milioane de lei.
Teste anticorpi pentru profesori și personalul medical
Primăria Capitalei vrea să plătească și testarea profesorilor și a personalului medical și auxiliar din București și a angajaților STB, conform unui alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a CGMB.
În acest caz este vorba, însă, despre teste pentru depistarea anticorpilor, pentru 60.600 de beneficiari. Se pot înscrie voluntar 8.500 de medici, asistenți și personal auxiliar care lucrează în spitalele ASSMB, 1.700 de medici, asistenți medicali și personal auxiliar din unitățile aflate în subordinea Ministerului Sănătății, 24.000 de profesori și personal auxiliar și 11.100 de angajați STB.
Valoarea proiectului se ridică la peste 1,3 milioane de lei.
Primăria Capitalei mai are în derulare două proiecte de testare. Primul, “Testăm pentru București”, are un buget de peste 4 milioane de lei pentru 20.000 de persoane care se înscriu voluntar, dar care nu prezintă simptome specifice, și pentru cei care vor să plece în vacanță în țări care solicită test negativ de COVID-19. Cel de-al doilea, “Testăm pentru a salva economia”, este dedicat jurnaliștilor, farmaciștilor, curierilor și sportivilor din București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro