Primele vești bune despre posibila eficiență a unui vaccin împotriva coronavirusului au venit luni de la compania americană Moderna.
Rezultatele preliminare sunt bazate pe testele făcute pe opt oameni, care au primit fiecare câte două doze de vaccin, în luna martie.
Oamenii cu pricina, voluntari neinfectați, au dezvoltat anticorpi care ulterior au fost testați în laborator, pe celule umane, și au oprit reproducerea virusului – o solicitare cheie pentru un vaccin.
Nivelul anticorpilor stimulați de vaccin este asemănător cu cel al anticorpilor găsiți în organismul persoanelor care s-au vindecat după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19.
Compania a anunțat că va demara acum, pe un orar accelerat, a doua fază a studiului, care implică testarea a 600 de persoane.
A treia fază a procesului va începe în iulie și implică mii de voluntari.
Dacă toate aceste teste merg bine, un vaccin ar putea fi gata la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor, a declarat doctorul Tal Zaks, expertul medical șef al companiei.
Câte doze de vaccin vor putea fi produse rămâne însă de văzut. ”Vom face tot posibilul să facem cât mai multe milioane de doze”, a spus reprezentantul companiei.
Zeci de companii din Europa, SUA și China au început să testeze vaccinuri împotriva coronavirusului, folosind diverse metode. Unele folosesc aceeași tehnologie cu cea folosită de Moderna, o companie din Massachusetts, care implică un segment de material genetic al virusului.
Compania a precizat că alte teste desfășurate în paralel au arătat că șoarecii vaccinați și apoi infectați cu noul virus au putut împiedica reproducerea acestuia în plămâni.
Trei doze de vaccin au fost testate – ușoare, medii și tari, rezltatele inițiale fiind bazate pe dozele ușoare și cele medii. Singurele efecte adverse în aceste cazuri au fost o ușoară durere și înroșirea zonei brațului pacientului care a primit injecția.
În cazul dozelor tari, trei pacienți au dezvoltat febră, durei musculare și de cap, care au ținut o zi.
Dozele tari au fost de altfel eliminate din viitoarele teste, nu atât din cauza efectelor adverse cât datorită faptului că dozele mai ușoare au părut că funcționează.