COVID-19 Testing Project, un grup de cercetare din care fac parte experți de la University of California San Francisco, University of California Berkeley, Chan Zuckerberg Biohub și Innovative Genomics Institute, a făcut probe pe 12 teste serologice diferite și a dat un verdict descurajator: acurațetea lor este “groaznică”.
Patru din cele 12, adică o treime, au avut o rată ridicată de răspuns fals pozitiv. Unul dintre cele cu probleme a dat răspuns fals pozitiv în peste 15% din cazuri, restul de 3, în peste 10%.
Răspunsul fals pozitiv înseamnă că o persoană neinfectată cu noul coronavirus apare ca deja trecută prin boală și cu imunitate dezvoltată. Luând de bun rezultatul testului, aceasta nu și-ar face probleme la întoarcerea în societate, după ridicarea carantinei, crezându-se păzită de o reinfectare; în realitate, ar fi prinsă cu garda jos.
E groaznic. Nu ne așteptam la o acuratețe de 100%, însă este inadmisibil să fie sub 98%, hai 95%. Să ai peste 15% răspunsuri fals pozitive este enorm. Este foarte periculos să ne bazăm pe ele, în aceste condiții.
Dr. Caryn Bern, profesor de epidemiologie și biostatistică la UCSF School of Medicine, unul dintre autorii studiului:
FDA ar fi responsabilă
Dr. Bern a dat vina pentru scoaterea pe piață a unor teste cu probleme pe US Food & Drug Administration (FDA), instituția care atestă și aprobă punerea în vânzare a medicamentelor, suplimentelor și dispozitivelor medicale în America.
FDA și-a relaxat condițiile și a coborât standardele luna trecută, când cazurile de infectare cu COVID s-au înmulțit pe teritoriul SUA, pentru ca testele să ajungă mai repede pe piață.
Companiile au primit OK-ul să vândă teste fără a fi obligate să demonstreze că acestea funcționează, iar 175 de laboratoare au profitat de această relaxare a reglementărilor.
Acum, plătim pentru asta.
Dr. Caryn Bern:
Obținerea imunității, necesară pentru repornirea societății
Confruntați cu rezultatele cercetării derulate asupra testelor serologice, oficialii FDA au anunțat că vor “evalua” și se vor “adapta la noile date și realități”.
Încă n-au făcut-o, punctează CNN, deși oficiali nu doar din America, ci din toate țările lumii atinse de pandemie declară că testarea pentru anticorpi este o condiție esențială pentru întoarcerea la o viață normală.
Iar testele defecte vor compromite eforturile făcute pentru a stopa răspândirea virusului.
Testele care dau atât de multe rezultate fals pozitive sunt periculoase. Avem nevoie de date corecte pentru a putea ieși din situația asta, informațiile false mai rău ne bagă în ceață.
Dr. Alexander Marson, profesor de microbiologie și immunologie la UCSF School of Medicine, coautor al studiului:
Foto: Hepta