- Cea mai bătrână broască țestoasă cunoscută anterior a fost Tu’i Malila, care a trăit cel puțin 189 de ani. Oferit familiei regale din Tonga de căpitanul Cook în jurul anului 1777, Tu’i Malila a rămas în grija lor până la moartea sa, în 1965.
Jonathan, care tocmai a sărbătorit 190 de ani de viață, este hrănit manual, o dată pe săptămână, „pentru a-i spori caloriile, vitaminele, mineralele și oligoelementele, deoarece a orbit și nu mai are simțul mirosului”, după cum a explicat guvernratul insulei.
„Totuși, auzul lui este excelent, iubește compania oamenilor și răspunde bine la vocea veterinarului său, Joe Hollins. Când acesta apare, Jonathan îl asociază cu o sărbătoare”, notează Guiness Book, pe pagina sa oficială de internet.
Printre alimentele preferate ale lui Jonathan se numără varza, castravetele, morcovul, mărul și bananele.
În ciuda faptului că a pierdut unele simțuri, Jonathan pare să mai aibă încă destulă energie! „Are încă un libido bun și se împerechează frecvent” a dezvăluit, anuzat veterninarul Joe.
Pe Insula Sfânta Elena, țestoasa se bucură de compania altor trei țestoase uriașe: David, Emma și Fred.
Potrivit specialiștilor, Jonathan s-a născut în jurul anului 1832. Vârsta lui Jonathan este o estimare bazată pe faptul că era matur și, prin urmare, avea cel puțin 50 de ani, când a sosit pe insulă din Seychelles, în 1882.
„După toate probabilitățile, este chiar mai în vârstă decât credem”, notează administratorii paginii Cărții Recordurilor.
Vârsta sa estimată a fost susținută când a fost descoperită o fotografie veche, făcută între 1882 și 1886. Un Jonathan matur care păștea pe iarbă în grădina Plantation House, reședința guvernatorului Sf. Elena, unde țestoasa și-a petrecut cea mai mare parte a vieții.
My condolences @RoyalFamily on the passing of HRH Prince Philip. https://t.co/CK83qpx5ik
— Jonathan (@Jonathan_onStH) April 9, 2021
De când i-a fost fost dăruit lui Sir William Grey-Wilson, 31 de guvernatori au venit și au plecat. Jonathan e singurul care a rămas.
Faimosul animal s-a născut înainte ca prima fotografie să fie făcută, înainte ca becul să fie inventat sau înainte ca Turnul Eiffel să fie terminat. De ziua de naștere a Reginei Elisabeta a II-a, în 1926, avea deja 94 de ani.
Foto: Guiness Book of Records