Potrivit CNN, testul nonivaziv a fost dezvoltat pentru a detecta prezența proteinei toxine amyloid beta, cunoscută pentru prezența în corpurile oamenilor afectați de boala Alzheimer. Testul are o acuratețe de 90%, arată studiul publicat miercuri în jurnalul Nature.

Echipa de oameni de știință a încercat testul pe 121 de pacienți din Japonia și 252 din Australia, cu diferite stări de sănătate – de la sănătos, până la pacienți cu Alzheimer.

Ideea din spatele testului este de a prezice cât de multă proteină amyloid beta se află în creierul unei persoane. Prezența în cantități mari a acestei proteine în creier este un semn care anunță boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență.

Alte echipe de cercetători au dezvoltat teste similare, iar unul din 2017 a avut o acuratețe de 86%.

”Acest test este la fel de bun ca tehnologiile care scanează creierul și mult mai eficient decât testul de sânge existent”, a spus Colin Masters, profesor în cercetarea demenței la Institutul de neuroștiință Florey din Melbourne, Australia. De asemenea, Masters este și cel care a condus cercetarea.

Studiul avertizează, însă, că sunt departe de punerea în practică a acestui test. Debutul bolii Alzheimer poate începe cu 30 de ani înainte ca pacientul să resimtă simptomele, precum pierderea memoriei.

În prezent nu există un test concret pentru a determina debutul Alzheimerului, iar pacienții cu deteriorare cognitivă sunt diagnosticați pe baza unei evaluări grijulii, folosind un computer tomograf și teste concise pentru minte. În shchimb, testul menționat anterior detectează proteina toxică în sânge și prezice cât de multă se află în creier.

Din nefericire, oamenii de știință nu au dezvoltată încă un tratament eficient pentru boala Alzheimer, dar detectarea timpurie ar putea grăbi accesul către o terapie eficientă.

Totuși, noi cercetări trebuie făcute pe mai mulți pacienți pentru a face rezultatele și mai concrete și aplicabile clinic.

Numai în SUA boala Alzheimer afectează peste 5 milioane de oameni, ceea ce costă statul american anual câte 259 de miliarde de doalri. În Marea Britanie sunt peste 520.00 de oameni afectați de Alzheimer, iar guvernul britanic alocă 26.3 de miliarde de lire sterline pentru pacienți cu această boală.

 
 

Urmărește-ne pe Google News