Cancerul oral apare inițial ca o rană sau o excrescență (tumoră) în cavitatea orală care nu se mai vindecă. Tumorile pot fi localizate la nivelul buzelor, limbii, obrajilor, sinusurilor și gâtului și pot afecta durata de viața a pacienților, dacă sunt diagnosticate în fază avansată.
„Principalele simptome care ar trebui să trezească suspiciuni includ: inflamația, rănile sau orice alte modificări apărute la nivelul buzelor, inflamarea ganglionilor, gingiilor sau altor zone la nivelul cavității bucale, apariția unor formațiuni albe sau roșii în cavitatea bucală, sângerare anormală, simptome neurologice la nivelul gurii, dureri, senzația persistentă de nod în gât, dificultăți la înghițire, pierderea nejustificată în greutate etc. Multe dintre aceste simptome pot fi puse, adesea, de către pacienți, pe seama altor afecțiuni. Tocmai din acest motiv, mai mult de două treimi din cazurile de cancer oral sunt depistate abia atunci când ajung în stadii avansate”, explică Alexandru Georgescu, medic primar Parodontologie. Orice modificare apărută la nivelul cavității bucale, care persistă nejustificat, trebuie să fie motiv de consult medical.
Incidența cancerului oral în rândul adulților tineri a crescut destul de mult, în ultimii ani. Dacă șansele de supraviețuire atunci când este depistat în fază avansată sunt minime, descoperirea bolii în fază inițială crește rata de supraviețuire la peste 80%.
Predispuși, bărbații și fumătorii
Bărbații au un risc de două ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer decât femeile, potrivit American Cancer Society, iar bărbații de peste 50 de ani prezintă cel mai mare risc de a dezvolta afecțiunea. În anul 2014, peste 40.000 de pacienți din SUA au fost diagnosticați cu cancer oral, iar incidența este în creștere la nivel mondial, mai ales în rândul adulților tineri.
Și fumatorii prezintă un risc de șase ori mai mare de a dezvolta cancer oral, comparativ cu nefumătorii. Consumul excesiv de alcool crește, de asemenea, riscul de cancer oral, acesta fiind de șase ori mai frecvent în rândul consumatorilor de alcool decât în cazul persoanelor care nu fac abuz.
Pus sub lampă
Oral Cancer Screening este primul test din România prin care se poate depista cancerul oral în faze incipiente, în doar trei minute petrecute în cabinetul medicului dentist. Fără durere, cu ajutorul lămpii Sapphire Plus Lesion Detection, celulele pre-canceroase și cele canceroase pot fi detectate încă din primul stadiu de boală. Această lampă emite o lumină fluorescentă, care este absorbită diferit de țesuturile sănătoase sau de cele care prezintă leziuni maligne sau pre-maligne.
Cum funcționează? Lampa de detectare a celulelor pre-canceroase la nivel oral Sapphire Plus Lesion Detection are încorporată o cameră digitală, care-i oferă, astfel, medicului stomatolog informații detaliate asupra cavității bucale/statusului dentar al pacientului. Aparatul scanează în profunzime zonele care ar putea fi afectate de cancerul oral (limbă, gât, obraji etc), detectând celulele pre-canceroase sau canceroase, invizibile ochiului uman.
De asemenea, procedura este non-invazivă, fără a exista riscul iradierii, și ar trebuie efectuată cel puțin o dată pe an, ca orice control preventiv. În acest moment, Oral Cancer Screening este cea mai sigură metodă de testare pentru cancerul oral la nivel mondial, iar Dent Estet este prima clinică dentară care a introdus acest test în România.
Sfaturi de prevenire a cancerului oral:
Renunțați la fumat și consumați alcool cu moderație;
Mențineți o dietă echilibrată;
Examinați-vă cavitatea bucală cel puțin o dată pe lună și fiți atenți la erice rană nou-apărută. Consultați medicul stomatolog la fiecare suspiciune;
Efectuați un consult stomatologic de rutină cel puțin o dată pe an. American Cancer Society recomandă efectuarea screeningului oral o dată la trei ani, în cazul persoanelor peste 20 de ani și anual pentru persoanele trecute de 40 de ani. Detecția timpurie a acestei afecțiuni crește reușita tratamentului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro