Testul este considerat a fi unul dintre cele mai importante teste de personalitate proiectivă şi se spune despre el că ar reuşi să scoată la iveală latura ascunsă, negativă, a fiecărui om. Pe scurt, teoria lui Szondi era că oamenii sunt atraşi intrinsec de cei asemănători lor.
Chiar dacă în prezent testul Szondi nu mai este considerat relevant de specialişti, în anii 40-50 acest test era foarte folosit în psihologia est-europeană.
În esenţă, testul constă într-o serie de 48 de imagini cu femei şi bărbaţi, toţi fiind pacienţi bolnavi mintal. Cel care rezolvă testul trebuie să aleagă două imagini care i se par atractive şi două care i se par înfricoşătoare.
Conform teoriei lui Szondi, imaginile alese de către cel care rezolvă testul scot la iveală adevărata lui personalitate, deoarece imaginile i-ar oglindi propria patologie.
Cu toate acestea, în prezent testul a suferit modificări majore pentru că multe din imaginile originale ale lui Szondi s-au pierdut pe parcursul anilor. În zilele noastre, varianta testului presupune 8 imagini, caracteristice pentru patru categorii de oameni – sadici, isterici, paranoici şi maniaci.
Citeşte mai departe pe unica.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News