Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu are puțin peste 3 pagini și se referă la prevederile constituționale privind votul la alegerile parlamentare, modul în care este numit premierul României și cum poate fi dat jos, prin retragerea sprijinului politic.

Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

Moțiunea începe cu textul din Constituția României, care prevede că ”Guvernul este demis la data retragerii sprijinului politic de către Parlament a încrederii acordate”.

Potrivit iniţiatorilor, votarea acestei moţiuni „este un act de responsabilitate şi reprezintă singura opţiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă şi competenţa, responsabilitatea şi puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile şi a reintra în parcursul ambiţios, dar corect, al acestui adevărat proiect de ţară”.

”Parlamentul trebuie să intervină pentru apărarea valorilor democratice”, spun inițiatorii, care menționează că adoptarea moțiunii de cenzură va duce la restabilirea ordinii de drept în România.

„La 5 luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea strijinului politic acordat primului-minitru Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale.

Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația”, se arată în textul moțiunii.

Despre Sorin Grindeanu și Augustin Jianu, în moțiune se mai menționează că „își împoart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare”.

În text sunt prezentate și câteva ”întrebări de bun-simț elementar, rostite astăzi de orice cetățean onest și de orice persoană de bună credință din România”:

  • Este „guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu legitim învestit de Parlamentul României în 4 ianuarie 2017?
  • Poate „guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2014?
  • Există susținere în Parlamentul României pentru „guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu?
  • Este constituțional „guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu?
  • Reprezintă „guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetățenii români la alegerile din 11 decembrie 2016?

„Evident, răspunsul la toate aceste întrebări legitime este NU”.

„Nu este o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD+ALDE. Este un act de repsonsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respetcarea legii și a votului cetățenilor României”, se mai arată în text.

„Parlamentul are obligația de a interveni cu maximă celeritate, cu fermitate și intransigență pentru apărarea valorilor democratice, a funcționării constituționale a statului și pentru asigurarea exercității responsabile a autorității publice”, mai spun parlamentarii PSD-ALDE în moțiune.

„Pentru toate aceste motive, coaliția de guvernare a optat să utilizeze mijloacele legale pe care le are la dispoziție pentru a pune capăt acestei situații fără precedent, critice, create de premierul nimănui.

Partidele care compun majoritatea parlamentară au datoria de a interveni rapid pentru restabilirea ordinii constituționale, și pentru a pune în funcțiune cât mai rapid un guvern capabil să recupereze întârzierile provocate de actualul prim-ministru”, mai spun parlamentarii PSD-ALDE în moțiune.

”Votarea acestei moțiuni este un act de responsabilitate și reprezintă singura opțiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă și competența, responsabilitatea și puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile și a reintra în parcursul ambițios, dar corect, al acestui adevărat proiect de țară”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 

Parlamentul va fi convocat astăzi pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care se intitulează”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”. Înaintea şedinţei plenului reunit, aproape toate organizaţiile PSD din ţară au anunţat că susţin moţiunea, în timp ce lideri ai partidelor din Opoziţie, cu excepţia UDMR, au făcut declaraţii în care îndeamnă partidele să nu participe la votul pe moţiunea de cenzură.

 
 

Urmărește-ne pe Google News