Telefoanele au sunat ieri incontinuu in redactia ziarului Libertatea, in jurul pranzului, cand Cristian Adomnitei, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, a raspuns intrebarilor primite de la cititori. Cele mai multe probleme au fost legate de noul pachet de legi finalizat de Ministerul Educatiei. Va prezentam in continuare cateva intrebari si raspunsurile ministrului Cristian Adomnitei.

– Mihaela Popa: ‘Fiul meu este elev in clasa a VIII-a. Pana acum el nu a stiut ca la admiterea in liceu va conta media din anii de studiu. Ce vor contine subiectele de la tezele unice si cine le va elabora?
Raspuns: ‘Copilul trebuie sa invete tot timpul pentru fiecare materie obligatorie. Jumatate din media de admitere va fi in functie de notele de la tezele unice, iar cealalta jumatate va fi media claselor V-VIII. Evaluarea va fi exact cum era pana acum cea din clasa a VII-a, iar subiectele – aceleasi pentru toti copiii din Romania – sunt realizate se specialisti din minister. In plus, am introdus posibilitatea ca teza unica sa poata fi contestata. 

– Mirela Ciocazanu: ‘Am un baiat care a picat in iunie examenul de admitere la liceu din cauza probei de matematica. El vrea sa mai dea o data examenul. Cand si cum poate face asta?
Raspuns: Daca a picat una din probe, el a fost distribuit automat la SAM (n. red. Scoala de Arte si Meserii). Pentru astfel de elevi va mai fi o sesiune in primavara, cel mai probabil in februarie 2008. Pana acum, dupa un an de SAM, mai dadea o data testele si se ducea direct in clasa a X-a. Apoi, mai facea un an de completare, dupa care trecea in clasa a XI-a. 

Dan Sugurlan: ‘Sunt tatal unui elev de la Liceul Cervantes din Capitala si sunt indignat de haosul care exista in aceasta scoala. Directoarea institutiei e in centrul unui scandal de doi ani, dar nimeni nu o poate da la o parte, si tot ea face legea. Cand veti rezolva problema aceasta?
Raspuns: ‘Sunt la curent cu ce se intampla acolo si pot spune ca e un caz unic in Romania. O comisie a intocmit un raport la fata locului si urmeaza sa stabilim masurile ce vor fi luate.

– Elena Andronache: ‘Fata mea este eleva in clasa a IV-a. Invatatoarea mi-a spus ca trebuie sa mearga zilnic la scoala imbracata in uniforma. Dar in aceeasi clasa multi elevi vin imbracati ca de strada. Sunt obligatorii uniformele?
Raspuns: ‘Uniformele, semnele distinctive sau legitimatiile trebuie purtate doar in scolile in care s-a luat o decizie in acest sens. In plus, sunt necesare pentru a preveni actele de violenta in apropierea scolilor. Ministerul de Interne va intocmi un top al celor mai periculoase scoli, pentru a intari paza.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News