Spray-urile sunt dezvoltate de Centrul Național pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie din Thailanda împreună cu compania farmaceutică KinGen BioTech și au la bază adenovirus şi virusul gripei, după cum a explicat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Guvernului, Ratchada Thanadirek.
În
cadrul studiilor se va analiza și protecția oferită de aceste
vaccinuri împotriva variantei Delta a coronavirusului, iar a doua
fază a testărilor ar trebui să înceapă în martie 2022, a mai
precizat reprezentanta Guvernului.
Dacă
rezultatele vor fi încurajatoare, producția pentru utilizarea pe
scară largă a vaccinurilor anti-COVID sub formă de spray ar putea
începe la jumătatea anului viitor.
În același timp, Universitatea Chulalongkorn din Thailanda a dezvoltat un vaccin anti-COVID pe bază de ARN mesager, iar cercetătorii de la Universitatea Mahidol lucrează la un vaccin cu virus inactiv. Ambele urmează să intre în a doua etapă a testării pe oameni.
Cercetătorii din mai multe state încearcă în prezent să dezvolte vaccinuri anti-COVID sub formă de spray, această variantă fiind luată în calcul în condițiile în care cavitatea nazală este principala zonă prin care coronavirusul ajunge în organism.
În luna martie, o echipă din Finlanda a anunțat că un vaccin anti-COVID-19 sub formă de spray nazal, bazat pe tehnologia de transfer genic, poate fi adaptat cu uşurinţă contra noilor variante de coronavirus. Tehnologia a fost folosită în mai multe studii clinice pentru tratarea cancerului şi a bolilor cardiovasculare, iar studiile pe animale au avut rezultate promițătoare.
În campania de vaccinare anti-COVID din Thailanda s-au folosit până acum serurile Sinovac şi Sinopharm produse în China, precum și vaccinul AstraZeneca. În același timp, vaccinul Pfizer este folosit pentru administrarea dozei trei în cazul angajaților din sistemul medical vaccinați deja cu două doze din serul Sinovac.
Până în prezent, aproximativ 6,8% din populația de 66 de milioane de locuitori a Thailandei a fost vaccinată cu schema completă.
Foto: EPA