Medicii şi asistenţii thailandezi din prima linie în lupta contra pandemiei au început să primească din aprilie vaccinul produs de compania chineză Sinovac.

Ministerul Sănătăţii a informat că din aprilie până în prezent au fost vaccinaţi cel puţin 618 lucrători sanitari care au contractat ulterior virusului, dintr-un total de 677.348 de persoane.

În aceste condiții, autorităţile thailandeze au aprobat administrarea luna aceasta a unei a treia doze de vaccin dintre cele produse de AstraZeneca sau Pfizer.

Thailanda a început de luni să aplice o serie de restricţii în zonele cele mai afectate de un nou focar, între care Bangkok şi provinciile învecinate unde multe dintre contagieri sunt asociate variantei Delta.

Printre aceste restricţii se numără interdicţia de circulație pe timpul nopţii, a reuniunilor de peste cinci persoane şi închiderea centrelor neesenţiale, precum şi recomandarea populaţiei de a nu ieşi din casă, printre altele.

Ţara a înregistrat luni 8.656 noi cazuri de COVID-19 şi 80 de decese, ridicând bilanţul total la 345.000 de contagieri şi 2.791 de decese.

Între timp, ritmul vaccinării se desfășoară lent în Thailanda. Doar 5% dintre cei 69,7 de milioane de vaccinaţi au fost vaccinaţi cu schema completă.

Pfizer și BioNTech vor solicita autorizarea în SUA și UE pentru a treia doză

Duminică, autoritățile sanitare din Israel au decis că persoanele care au probleme ale sistemului imunitar vor fi eligibile pentru a primi o a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului, în condițiile în care răspândirea variantei Delta a coronavirusului a dus la o creștere a numărului de infectări în Israel, până la 450 de cazuri zilnice.

Pfizer și partenerul său, BioNTech, au anunțat recent că vor solicita autorităților de reglementare europene și americane autorizarea pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Agențiile americane din domeniul sănătății au precizat deja că persoanele vaccinate cu schema completă nu au nevoie deocamdată de injectarea cu a treia doză de ser, ele fiind protejate de noile variante ale SARS-CoV-2, inclusiv de tulpina Delta, despre care se știe că este foarte contagioasă.

A treia doză a vaccinului va fi administrată „dacă și când știința va demonstra că este necesară”, au transmis specialiștii din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) și cei ai Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), precizând că cercetările în acest sens se desfășoară în continuare.

În România, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat duminică că, în acest moment, strategia este ca un număr cât mai mare de persoane să fie vaccinate cu două doze ale serului anti-COVID-19, iar la o a treia doză se va recurge atunci când se va constata că cei imunizați cu schema completă nu beneficiază de protecție suficientă în fața noilor variante ale coronavirusului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News