Astfel, jurnaliștii de la ”The Economist” atrag atenția că centrele de putere s-au mutat la liderii de partid care nu dețin funcții executive, atrăgând atenția că Italia s-ar putea alătura țărilor precum Polonia, România și Cehia pe această listă.
Cei de la ”The Economist” spun că șeful Departamentului de Stat al SUA, Rex Tillerson, l-a vizitat pe Jaroslaw Kaczynshi, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), dar care nu este decât parlamentar, fără sa dețină vreo altă funcție de decizie, atunci când a vrut să discute cu cel mai puternic om din Polonia. De altfel, Kaczynscki nu a întâmpinat nicio greutate în a numi în luna decembrie a anului trecut pe Mateusz Morawiecki ca premier, în locul lui Beata Szyldo, doar pentru că ”este văzut ca un exponent mai convingător al opiniilor șefului său”.
Americanii scriu și că situația nu diferă foarte mult în România, țară unde Liviu Dragnea, președintele PSD, a numit-o în ianuarie pe Viorica Dăncilă, un „membru obscur” al Parlamentului European, care a devenit astfel al cincilea premier al României din ultimii 2 ani, și care este complet obedient.
„Liviu Dragnea își indeamnă partidul să lupte împotriva ”statului paralel”, inclusiv împotriva Direcției Anticorupție, și să adopte legi care fac mai dificilă combaterea infracțiunilor”, scrie publicația americană.
Jurnaliștii americani se tem că scenariul s-ar putea repeta și în Italia, unde sunt programate duminică alegeri parlamentare.
Citește și: EXCLUSIV/A căzut cu cada pe bulevard, în timpul cutremurului din 1977, și a scăpat nevătămat. Scenele șocante, la Universitate!