„Suntem pe vârful unui aisberg foarte, foarte mare”, a spus neurologul Ray Dorsey, care susține că o epidemie de Parkinson este foarte posibilă.

Acesta este de părere că numărul persoanelor afectate se va dubla în următorii 25 de ani, în condițiile în care în SUA, în ultimul deceniu, creșterea a fost de 35%, conform The Guardian.

Majoritatea cazurilor de boală Parkinson sunt considerate idiopatice, adică le lipseşte o cauză clară. Cu toate acestea, cercetătorii cred că unul dintre motivele declanșării acestei boli este expunerea la tricloroetilenă (TCE).

TCE este un compus chimic utilizat în degresare industrială, curăţare chimică şi în produse de uz casnic, precum cremele pentru pantofi şi produse de curăţat covoare.

Până acum, cele mai clare dovezi cu privire la riscul TCE pentru oameni provin de la cei expuşi substanţei la locul de muncă. Un studiu din 2008, din Annals of Neurology, a relevat că TCE este „un factor de risc pentru Parkinson”.

Apariția Parkinson, posibilă și după decenii de la expunerea la TCE

TCE este un cancerigen legat de carcinomul celulelor renale, cancerul de col uterin, ficat, căi biliare, sistem limfatic şi de probleme cardiace.

Cauzalitatea TCE – Parkinson poate fi de multe ori ignorată, pentru că apariția bolii poate avea loc abia după decenii de la expunerea la TCE.

Totuși, în timp ce unele persoane expuse se pot îmbolnăvi rapid, altele pot să lucreze sau să trăiască în zone contaminate cea mai mare parte a vieţii lor, fără să știe, înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

11 aprilie, Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Astăzi este marcată Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, pentru a creşte gradul de informare cu privire la această boală şi a evidenţia impactul pe care îl are, scrie Agerpres.

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson reprezintă ziua de naştere a medicului englez James Parkinson (1755-1824), cel care a descris pentru prima dată această boală în lucrarea sa „Eseu despre paralizia tremurătoare”, în 1817.

Simbolul zilei este o lalea roşie şi a fost lansat la 11 aprilie 2005, în cadrul Conferinţei de la Luxemburg dedicată acestei boli.

Ce este boala Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă, posibil derivată dintr-o combinaţie de factori genetici şi de mediu ce duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, neurotransmiţător cu rol fundamental în creier pentru controlul motricităţii, conform Agerpres.

Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremurat şi instabilitate posturală.

Principalele semne ale bolii Parkinson sunt: tremuratul în repaus, rigiditatea şi încetinirea generală a ritmului activităţii motrice.

Simptomele sunt imprevizibile şi pot varia pe o scară de timp foarte scurtă. Instabilitatea posturală survine tardiv, de obicei după aproximativ opt ani de evoluţie a bolii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News