Cea mai cunoscută clădire din București se află pe Dealul Arsenalului și lasă impresia că ar fi una de mici dimensiuni, deși are 84 de metri înălțime și o suprafață de 64.800 metri pătrați.
Palatul Parlamentului, așa cum se numește acum, amintește de megalomania dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu care a fost executat înainte de a vedea finalizată clădirea impunătoare, notează The Guardian.
a durat construirea Casei Poporului, între 1984 și 1989.
De Crăciun se vor împlini 30 de ani de la momentul în care Nicolae Ceaușescu a fost judecat și împușcat împreună cu soția sa, după ce a avut loc Revoluția din 1989 într-unul dintre cele mai represive state din blocul comunist, mai notează jurnalistul britanic.
Cu toate acestea, printr-o schimbare bizară a sorții, la 30 de ani de la înlăturarea lui Ceaușescu de la putere, fortăreața sa sinistră încă domină un sfert din centrul Bucureștiului.
The Guardian, despre Casa Poporului:
Jurnalistul notează că acestă clădire le amintește atât românilor, cât și elitei politice despre trecutul comunist al țării.
Publicația britanică trece în revistă și cum s-a născut Casa Poporului. Ideea construirii unei asemenea clădiri i-a venit fostului lider comunist după pagubele provocate de cutremurul din 1977. Pentru ridicarea ei a ras un întreg cartier de pe suprafața pământului, iar 40.000 de persoane au fost relocate cu forța.
După căderea comunismului au existat mai multe idei privind modul în care clădirea ar putea fi folosită, inclusiv să fie transformată într-un centru comercial, într-un cazino sau chiar un parc tematic Dracula. În final, cea mai ușoară soluție a fost și cea mai evidentă: transformarea clădirii din centru al guvernării în sediul Parlamentului României.
Călin Popescu Tăriceanu, care a fost președinte al Senatului până în septembrie, a declarat pentru The Guardian că a lucrat într-un birou uriaș care, potrivit planurilor inițiale, fusese destinat lui Nicolae Ceaușescu. Liderul ALDE a spus că primul lucru pe care l-a făcut atunci când a preluat biroul a fost să cheme un preot pentru a ține o slujbă și a spune rugăciuni.
Când am ajuns prima oară acolo era un glob pământesc uriaș în birou și am avut în minte imaginea dictatorului din comedia lui Chaplin când el stătea la birou și învârtea globul.
Călin Popescu Tăriceanu pentru The Guardian:
Tăriceanu spune că a cerut ca toată mobila, inclusiv biroul „comic” de uriaș, să fie scoasă din birou. A amplasat un birou de două ori mai mic decât cel destinat lui Ceaușescu care era de șapte ori mai mare decât unul normal.
The Guardian amintește că, la 30 de ani de la executarea lui Ceaușescu, în București a fost ridicată o clădire mai înaltă în apropierea Casei Poporului. Este vorba despre Catedrala Mântuirii Neamului, care, după ce va fi finalizată, va fi cu 30 de metri mai înaltă decât „palatul lui Ceaușescu”.
Casa Poporului, în Cartea Recordurilor
Palatul Parlamentului este a treia clădire din lume în privința volumului construit. Construcția celei mai mari clădiri din Europa, Casa Poporului, a durat doar cinci ani, între 1984 și 1989.
Casa Poporului se vede de pe Lună, alături de Pentagon și Marele Zid Chinezesc. Cartea Recordurilor o înscrie pe locul al doilea în lume după Pentagon ca suprafața construită, având 64.800 metri pătrați.
Este a treia cladire ca volum după Cape Canaveral, SUA, și după Piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
Construcția colosului imobil a început în anul 1983, iar ceremonia asezării pietrei de edificiu a avut loc la 25 iunie 1984. Ridicarea cladirii a concentrat un flux imens de resurse și munca, peste 400 de arhitecți si 20.000 de muncitori, până în anul 1989, arhitect fiind Anca Petrescu.