Studiul efectuat de către cercetători de la Universitatea Strathclyde a arătat că 77% dintre elevii intervievați au afirmat că au avut de suferit de pe urma rasismului, xenofobiei sau hărțuirii, chiar dacă în unele cazuri acestea au fost mascate sub forma unor glume.
dintre elevii intervievați au susținut că atacurile s-au intensificat după referendumul privind ieșirea Mari Britanii din Uniunea Europeană
Copii au relatat că au fost ținte ale abuzului verbal pe stradă și în transportul în comun. Au existat și cazuri de agresiuni fizice, însă acestea s-au întâmplat mai mult la școală. Unii elevi i-au acuzat pe profesori că au ignorat aceste incindente, iar alții chiar că unii s-au distrat pe seama ironiilor.
Autorul raportului de cercetare, Daniela Sime, care a prezentat concluziile la o conferință a Asociației Europene de Sociologie, desfășurată la Manchester, a afirmat că atacurile din partea elevilor și lipsa intervenției profesorilor au avut impact asupra sănătății mentale a elevilor și a sentimentului lor de apartenență la Regatul Unit.
”Copii au spus, în vasta majoritate a cazurilor, că nu au raportat incidentele pentru că profesorii știau și nu au acționat să contracareze cultura rasismului și xenofobiei sau pentru că ei credeau că profesorii nu sunt interesați”, a spus Sime.
La ultima mea școală cineva a făcut comentarii xenofobe despre naționalitatea mea și a încercat să-mi dea foc la păr. Anul trecut, în școala actuală, un grup m-au urmărit scandând ”UKIP” (fostul partid al lui Nigel Farage, unul dintre cei mai vehemenți susținători ai Brexit-ului – n.red.) și că ar trebui să mă car dracului (”fuck off”, în lb. engleză – n. red.) în țara mea.
Un elev britanic cu origini est-europene
Prezent la conferința de la Manchester, un oficial al asociației școlilor britanice, Geoff Barton, susține că majoritatea membrilor corpului profesoral din Marea Britanie sunt implicați în combaterea rasismului și promovarea toleranței, și a afirmat că cei care nu respectă aceste condiții se fac vinovați de nerespectarea standardelor profesionale
Profesorii au comentarii rasiste, sexiste făcute de elevi, dar preferă să le ignore. Sau să râdă împreună cu ei. Credeți-mă, oricât de neverosimil pare, se întâmplă mai des decât credeți
Un elev cu origini est-europene
Studiul a fost realizat între octombrie 2016 și mai 2018 cu 1.000 de subiecți cu vârste între 12 și 18 ani. Elevii locuiau în Marea Britanie de cel puțin trei ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro