„România – tăcere completă în cazul navei scufundate, care s-a soldat cu moartea a peste 14.000 de oi”, titrează The Guardian.

Publicația britanică notează că a trecut un an de când nava Queen Hind, cu 14.600 de ovine la bord, s-a scufundat. Raportul anchetei urmează să fie făcut public – conform legislației, investigația trebuie finalizată în 12 luni -, însă nimic nu s-a schimbat în România în privința exportului de animale vii.

Foto: Animals International

Salvatorii care s-au grăbit spre nava eșuată au reușit să scoată din apă doar 228 de oi din totalul de 14.600, dar numai 180 au supraviețuit în cele din urmă calvarului.

În acest context, notează The Guardian – una dintre cele mai citite publicații britanice -, premierul Ludovic Orban a promis că va pune capăt exportului de animale vii, însă nu s-a ținut de cuvânt. De atunci și până în prezent, peste două milioane de animale vii au fost exportate din România, în principal în nordul Africii și Orientul Mijlociu.

The Guardian mai scrie că autoritățile române au susținut că nava era cu 10% sub capacitatea maximă și că animalele erau „sănătoase din punct de vedere clinic și potrivite pentru transport”, însă activiștii pentru drepturile animalelor au descoperit că nava a fost supraîncărcată, acest lucru ducând la răsturnarea ambarcațiunii și moartea ovinelor.

Compania angajată să scoată nava din apă a descoperit compartimente secrete la bord, pline cu animale moarte. Nava era încărcată peste capacitate.

The Guardian:

Publicația a contactat MGM Marine Shipping, compania care avea în administrare Queen Hind, iar reprezentanții firmei au declarat că nu au cunoștință despre punțile secrete și au refuzat să facă alte comentarii.

Un reprezentant al Ministerului Transporturilor a declarat pentru reporterii britanici că ancheta e finalizată și un rezumat al raportului va fi publicat în curând pe site-ul ministerului.

Activiștii pentru drepturile animalelor și-au exprimat însă îndoiala că raportul va face lumină în acest caz, pentru că în 12 luni nu s-a schimbat nimic în privința acestor exporturi, iar oamenii care activează în domeniu și-au văzut liniștiți de treabă.

Au promis o anchetă de verificare amplă pentru a afla ce s-a întâmplat și de atunci, liniște completă.

Gabriel Păun, directorul pentru UE al organizației Animals International, pentru The Guardian:

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News