- Paula Erizanu este o autoare și jurnalistă pe cultură din Republica Moldova, stabilită în Londra.
„Mă bucur că lucrez în prima linie și că sistemul medical canadian funcționează atât de bine, dar mă întristează că am fost vaccinat înaintea mamei mele, care lucrează în sistemul medical din Moldova”, a scris Alecu Mătrăgună pe Facebook.
Mătrăgună este medic imagist și lucrează în Montreal. Mama lui de 61 de ani este medic pediatru cu peste 30 de ani experiență. Cu toate acestea, mi-a spus Mătrăgună, nu știe când vor fi vaccinați anti-COVID ea și ceilalți peste 53.300 de angajați din sănătate din cea mai săracă țară a Europei, Republica Moldova.
„Am avut o reacție asemănătoare în ceea ce privește familia mea din Moldova, atunci când am văzut un anunț la o farmacie, în Londra, care spunea că vaccinul este pe drum”, scrie Paula Erizanu.
Cele mai multe state europene din vestul Europei și-au vaccinat deja muncitorii din prima linie, în ciuda livrărilor întârziate ale dozelor, și se pregătesc să înceapă a doua etapă. Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, nu a administrat nici măcar o doză de vaccin, pentru că nu și-a permis să-l cumpere.
Guvernul din Moldova nu se așteaptă să primească prima tranșă de vaccin mai devreme de sfârșitul lunii februarie și chiar și acest program este nesigur și plin de birocrație. Ucraina, Georgia și Armenia sunt în aceeași situație în ceea ce privește distribuirea vaccinului.
Ajutor din țări vecine
Țările cele mai dezavantajate se bazează pe Covax, un program pentru statele cu venituri mici condus de OMS în răspunsul la pandemie. Organizația asigură vaccinarea gratuită pentru 20 la sută din populația unei țări. Pentru restul dozelor de care au nevoie, aceste state caută ajutor la țările vecine mai bogate. Dar asta nu este o soluție la pandemie.
Sunt acasă, în Chișinău, din decembrie, iar știrile despre moartea prietenilor de familie, foștilor colegi sau unor personalități cunoscute au devenit o obișnuință. Rata mortalității în Moldova a crescut cu 21 la sută între lunile mai și decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.
Paula Erizanu:
Sistemul de sănătate este epuizat. Un bărbat de 60 de ani, infectat cu coronavirus, a așteptat trei ore în curte, în frig, pentru un loc în spital. Primăvara trecută, mai multe imagini publicate pe internet arată cum pacienții din spitalele mici, din provincie, stau internați în condiții mizere, fără apă potabilă și fără căldură. Într-un spital, un om a murit în toaletă, iar personalului medical care nu purta echipament de protecție i-a fost frică să se apropie de el. Cadrele medicale au cerut unor pacienți COVID-19 să-i ia trupul de-acolo.
Un sistem de sănătate la pământ
Cu o populație de 2,6 milioane de oameni, Republica Moldova are puțin sub 157.000 de cazuri de COVID și mai mult de 3.300 de morți. Cifrele ar putea fi mult mai mari, având în vedere că autoritățile testează doar între 1.000 și 3.000 de persoane pe zi.
Persoanelor care au simptome ușoare de COVID le este de multe ori refuzată testarea săptămâni la rând.
Deși tata și bunica mea au fost foarte bolnavi și au avut multe dintre simptomele specifice bolii, rezultatele testelor lor au fost negative. Au fost testați o singură dată.
Rata de infectare în rândul personalului medical era de 25 la sută în luna mai anul trecut, cea mai mare rată din Europa, comparativ cu 12 la sută în România.
Pandemia a arătat cât de subfinanțat și de slab este sistemul public de sănătate în Moldova. Efectele pe termen lung ar putea fi catastrofale.
Mulți medici tineri caută oportunități mai bune și sisteme mai corecte afară. Fără o finanțare mai bună și fără o modernizare a sistemului medical, medicii tineri din Moldova vor continua să plece în țările mai bogate. Iar emigrarea în masă nu este doar o problemă pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova: este probabil cea mai mare provocare a țării.
Mai îngrijorați de situația economică, decât de sănătate
Din cauza lipsei de locuri de muncă acasă sau pentru dorința de a trăi după standarde mai mari în Vest, în Rusia sau Israel, mai mult de un milion de moldoveni – inclusiv eu – au părăsit țara.
În ultimul an, zeci de mii de moldoveni care fie și-au pierdut locul de muncă din cauza restricțiilor, fie își permit să lucreze de-acasă, s-au întors în țară.
Măștile sunt obligatorii inclusiv pe stradă, distanțarea socială este respectată, iar toate magazinele măsoară temperatura. Dar nu toți respectă regulile, iar sceptici sunt mulți, inclusiv printre profesioniști. Studiile arată că moldovenii sunt mai îngrijorați de situația economică a țării decât de criza de sănătate: îmbolnăvirea nu intră nici măcar în topul celor cinci cele mai mari îngrijorări ale moldovenilor. Este depășită de viitorul copiilor, costurile mari, sărăcia, șomajul și corupția.
Moldova așteaptă acum o donație de 200.000 de doze de vaccin din România și un ajutor de 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană.
Guvernul a demisionat, iar clasa politică se luptă acum să organizeze alegeri parlamentare, încercând, în același timp, să-și dea seama cum să realizeze un program de vaccinare în masă.
Lumina de la capătul tunelului nici nu se zărește.