„În cătunul Deia, amplasat pe dealurile împădurite din judeţul Suceava din nordul României, Ilie Bucşă şi fratele său Dumitru au devenit paria în comunitatea lor. Recent, cei doi au fost atacaţi, iar Ilie a rămas cu răni pe tot corpul. Vechii lor prieteni îi evită pentru că, şi ei, la rândul lor, sunt ameninţaţi că rămân fără locuri de muncă dacă intervin în conflic. Într-o noapte, cineva chiar a turnat antigel în iazul fraţilor, omorând jumătate din peşte. Păcatul lor? Au depus metodic plângeri cu privire la exploatarea ilegală în zonă”, aşa începe articolul publicat pe 8 ianuarie de prestigiosul cotidian „The Guardian“.
Totuşi, luna trecută, Ilie Bucşă a fost sunat la Bucureşti şi i-a fost solicitat să dea dovezi parchetului cu privire la tăierile ilegale. “Prima dată când s-a întâmplat acest lucru”, a spus el.
Mai mult, ieri, procurorii din nordul Romaniei au anunțat că au deschis un dosar penal împotriva unui pădurar pentru un furt de cherestea în valoare de 2,5 milioane lei.
În articol se arată că furtul de cherestea este obişnuit în mare parte din România rurală, unde activitatea de exploatare forestieră este una dintre principalele surse de venit pentru populaţie.
Violenţa şi intimidarea împotriva celor care se opun tăierilor ilegale nu este nimic nou, arată ziarul britanic.
Din 2014 până în prezent, şase pădurari au fost ucişi, iar în perioada menţionată, s-au înregistrat în total 184 de cazuri de violenţă împotriva celor care păzesc pădurile, potrivit documentării făcute de autorul articolului.
Cazul pădurarului din Maramureș, găsit împușcat, la jumătatea lunii octombrie, la puțin timp după ce a mers să investigheze un furt de material lemnos, a ajuns în presa internațională. BBC scria atunci că în România lupta pentru exploatarea forestieră a devenit violentă, ajungându-se la crimă.
Un pădurar amenințat de hoții de lemne a început să poarte o armă
Tot în octombrie, Creţu Ionuţ, pădurar într-o pădure proprietate privată din centrul României, a fost ameninţat de un grup de bărbaţi. „Au încercat să mă tragă din maşină şi mi-au spus că îmi vor arde casa şi îmi vor ucide familia”, a spus el.
De atunci a început să poarte o armă şi încearcă să patruleze cu un partener, mai degrabă decât singur. Mulţi pădurari au poveşti similare.
“În ultimul an, însă, a devenit mai greu să furi, în parte din cauza unei represiuni guvernamentale. Pe măsură ce profiturile au devenit mai greu de obţinut, lucrurile s-au agravat. Două dintre cele şase crime au avut loc în interval de trei luni, ceea ce a determinat Parlamentul României să adopte o lege care să permită pădurarilor să poarte arme. Atacurile asupra puţinelor persoane care raportează activităţi ilegale – cum ar fi fraţii Bucşă – s-au intensificat, deoarece comerţul ilegal este ameninţat”, se mai arată în articolul din The Guardian.
În pădurile României se găsesc 30% din carnivorele mari din Europa
Dincolo de ameninţări, violenţă şi corupţie, ceea ce este în joc este sustenabilitatea pădurii în sine. În pădurile României se găsesc 30% din toate carnivorele mari din Europa, cu populaţii mari de urşi, lupi.
„Părţi mari sunt încă pădure naturală, neschimbată de intervenţia umană. În majoritatea Europei nu este cazul. Acestea sunt foarte importante în lupta împotriva schimbărilor climatice: pădurile naturale au mai multă rezistenţă decât monoculturile plantate „, a spus Mihai Zotta, de la Conservation Carpathia, potrivit sursei citate.
Când au venit în România ca să documenteze materialul, jurnaliştii au stat de vorbă şi cu persoane care le-au arătat care sunt schemele prin care se scoate lemnul în mod ilegal din pădurile României, dar au prezentat şi măsurile pe care le-a luat statul pentru a-i descuraja pe hoţi”, scrie Adevărul.
“O nouă aplicaţie permite oricărui spectator curios să verifice plăcuţele de înmatriculare ale camioanelor care transportă lemn şi să vadă dacă au permis pentru lemnul pe care îl transportă. Micile, marile tăieri ilegale de acum câţiva ani sunt acum mult mai greu de eliminat. Dar totuşi, un raport comandat de guvern a spus că 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar din pădure în fiecare an, un număr mai mare decât cantitatea totală de exploatare legală, ceea ce semnifică atât o gaură imensă în bugetul guvernului, cât şi un posibil dezastru climatic”, transmite publicaţia.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, le-a spus britanicilor că lucrează la premisa că cifra este corectă, după ce câţiva ani de când guvernul a respins-o ca fiind falsă, şi a promis o abordare comună din partea tuturor ministerelor guvernamentale pentru salvarea pădurii.
Ministrul Mediului, Cotel Alexe, despre tăierea ilegală a pădurilor: „Toată lumea pierde”
„Toată lumea pierde: pierdem pădurea, pierdem ca cetăţeni, iar bugetul pierde o sumă imensă de bani”, a declarat Alexe într-un interviu pentru The Guardian realizat la Bucureşti.
“O nouă politică pe care doreşte să o pună în aplicare, care a fost împinsă de mult timp de activişti ecologici, este să vândă lemn direct ca cherestea, mai degrabă decât actualul sistem antichizat în care companiile licitează pentru secţiuni de pădure. Însă, Alexe a oftat când a fost întrebat dacă are instrumentele pentru a face o diferenţă reală. Până la urmă, oprirea exploatării ilegale nu înseamnă doar identificarea câtorva şefi criminali. Reţeaua susţine comunităţi întregi, iar oamenii de la fiecare nivel îşi iau singuri tăieturile, de la şefii de silvicultură de stat până la pădurarii locali, chiar până la sătenii săraci cu un cal şi căruţă, care câştigă lemn de foc mai ieftin pentru iarnă”, a mai arătat sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro