Hackerii spionajului chinez au vrut să fure date despre vaccin și s-au gândit să se îndrepte către ceea ce ei au socotit a fi o țintă ușoară. În loc să pirateze companiile farmaceutice, au cotrobăit prin rețelele Universității Carolina de Nord și ale altor instituții de învățământ implicate în programele de cercetare.
Chinezii nu erau singurii spioni în acțiune. Principalul serviciu de informații al Rusiei, SVR, luase la țintă rețelele de cercetare din Statele Unite, Canada și Marea Britanie implicate în obținerea unui vaccin. Au fost descoperiți de britanici, care au monitorizat cablurile internaționale de fibră optică.
Iranul și-a intensificat, la rândul său, eforturile de a fura informații despre cercetările în domeniul vaccinului.
În acest timp, Statele Unite ale Americii și-au pus la lucru contraspionajul și și-au consolidat apărarea secretelor.
Pe scurt, fiecare serviciu major de spionaj de pe glob încearcă să știe ce informații au competitorii, scrie The New York Times. Prestigioasa publicație americană citează foști și actuali oficiali din domeniul serviciilor de informații, precum și alte surse care sunt la curent cu activitatea din acest domeniu. „Este un nou mare joc spion contra spion”, care implică principalele agenții de informații și care se desfășoară cu o rapiditate nemaivăzută în zilele noastre, scrie publicația.
Spionajul din cadrul NATO, în mod normal concentrat pe mișcările tancurilor rusești și pe celulele teroriste, și-a extins acum raza de acțiune și monitorizează, la rându-i, eforturile Kremlinului de a fura secretele cercetărilor din domeniul vaccinurilor.
Această cursă nebună din lumea spionilor amintește de competiția spațială în care erau angrenate cândva Uniunea Sovietică și America. Dacă atunci spionajul s-a desfășurat pe durata a mai multor ani, acum este o luptă contracronometru în cursa pentru a găsi un leac pentru COVID-19.
Cum a spionat China
Eforturile Chinei sunt complexe. Agenții săi au subtilizat informații de la Organizația Mondială a Sănătății pentru a pirata apoi rețelele informatice relevante din Statele Unite și Europa. OMS colectează datele despre vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare, iar spionii chinezi ar fi aflat astfel care sunt cele mai promițătoare. Serviciile americane de informații ar fi aflat despre mișcările Chinei încă din februarie, când CIA și alte agenții monitorizau modul în care chinezii încercau să se infiltreze în agențiile internaționale, inclusiv în OMS. Concluziile la care a ajuns spionajul american ar fi contribuit la atitudinea dură pe care Casa Albă a adoptat-o în luna mai împotriva OMS.
Dincolo de piratarea rețelelor informatice ale universităților americane, China încearcă să profite și de parteneriatele în domeniul cercetării pe care le-au încheiat facultățile din SUA cu instituții omoloage din China. Agenții Chinei încearcă astfel să obțină informații direct de la cercetători.
În ceea ce privește companiile americane vizate, Gilead Sciences, Novavax și Moderna, oficialii cred că nu au existat breșe mari în securitatea lor.
Cum au acționat spionii ruși
Biroul britanic de monitorizare electronică GCHQ a aflat de eforturile rusești, iar serviciile americane de informații au aflat despre pirateria chineză. Departamentul Securității Interne și FBI-ul au mobilizat echipe care să conclucreze cu cele din domeniul biotehnologic american ca să întărească apărarea rețelelor lor computerizate.
Tentativele rusești, anunțate de serviciile de informații britanice, americane și canadiene în luna iulie, s-au concentrat în primul rând asupra colectării unor informații despre cercetările pe care Universitatea din Oxford le făcea cu partenera sa, compania farmaceutică AstraZeneca.
Rușii surprinși că încercau să obțină informații despre vaccinuri făceau parte dintr-un grup cunoscut sub numele de Cozy Bear (Ursul cel comod), o serie de hackeri în relații cu SVP. Cozy Bear s-a numărat printre grupurile de hackeri care, în 2016, au spart serverele computerelor Partidului Democrat.
Oficiali din cadrul securității interne au avertizat companiile farmaceutice și universitățile în legătură cu asemene atacuri, ajutând totodată aceste instituții să-și revizuiască securitatea. În general, oficialii au observat că presupușii hackeri profitau de niște vulnerabilități cunoscute care însă trebuiau să fie valorificate și nu de o aparatură mai perfecționată cu care să poată urmări lacune încă necunoscute din securitatea computerelor.
Nicio companie și nicio universitate nu a reclamat furturi de date datorate metodelor de piraterie demascate public. Dar unele tentative de piraterie au reușit măcar să spargă protecția și să pătrundă în rețelele computerizate, după cum afirmă un oficial al guvernului american. Și, potrivit unor oficiali din domeniul informațiilor, China și Rusia testează zilnic asemenea slăbiciuni.
Deși doar două echipe de hackeri, câte una din Rusia și China, au fost dezvăluite public, numeroase echipe de hackeri din aproape toate serviciile de informații din aceste două țări au încercat să fure informații despre vaccinuri, după cum afirmă oficiali din domeniul juridic și al informațiilor.
Pe data de 11 august, Rusia a anunțat că a aprobat un vaccin, iar declarația a trezit imediat suspiciuni potrivit cărora specialiștii săi au fost cel puțin ajutați de operațiunile prin care agențiile de spionaj au furat informații cu privire la cercetările din alte țări.
Oficialii americani susțin că eforturile propriilor servicii de spionaj sunt în scop de apărare și că aceste servicii nu au primit ordin să sustragă rezultate pe tema cercetărilor legate de coronavirus. Dar alți foști și actuali oficiali ai acestor servicii afirmă că realitatea nu este atât de în alb și negru. Așa cum agențiile americane de spionaj încearcă să afle ce ar fi furat Rusia, China sau Iranul, ele ar putea da peste informații legate de cercetările acestor țări și le-ar putea colecta.
Oficialii s-au arătat îngrijorați de faptul că noi tentative de piraterie ar putea afecta eforturile de producere a vaccinului. Fără să vrea sau înadins, hackerii care subtilizează date ar putea prejudicia sistemele de cercetare.
Deși se prea poate că spionajul Rusiei și Chinei să nu vizeze doar un control al propriilor cercetări sau căi mai scurte spre rezultat, unii oficiali, foști sau actuali, au avansat posibilitatea ca aceste țări să încerce să propage neîncrederea într-un eventual vaccin produs în țări occidentale.
Atât Rusia, cât și China au răspândit deja dezinformări legate de virus, de originea acestuia și de riposta americană. Mai ales serviciile rusești de informații sunt cele care depun mari eforturi pentru o abordare mai agresivă pentru a alimenta mișcarea din Vest împotriva vaccinului, iar ele ar putea totodată să se folosească de acuzația de spionaj pentru a spori efectele subiectului.
Rusia are un voluminos dosar în materie de amplificare a dezbinării din sânul societății americane. Foști și actuali oficiali din domeniul securității spun că se așteaptă ca, în cele din urmă, Rusia să răspândească dezinformarea în legătură cu orice vaccin aprobat în Occident.
„Asemenea demersuri par să își tragă rădăcinile din fosta Uniune Sovietică”, a afirmat Fiona Hill, fost oficial în Consiliul pentru Securitate Națională și expert în Rusia, care a depus mărturie în cadrul audierilor vizând destituirea președintelui Trump.
Foto: EPA