Cuștile sunt construite în interiorul Filarmonicii din Mariupol, unde pe 20 februarie a avut loc ultimul spectacol înainte de invazia rusă. Sala cu vitralii din interior s-a umplut atunci de copii care participau la un concert de muzică clasică. Acum clădirea răsună de zgomotele loviturilor de fier, ocupanții ruși pregătindu-se pentru viitoarele procese ale soldaților ucraineni capturați, relatează The New York Times.
Denis Pușilin, liderul serparatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a spus că soldații ucraineni vor fi aduși în curând în fața instanței.
„Primul proces ar trebui să aibă loc înainte de sfârșitul verii”, a declarat el pentru presa locală rusă, miercuri, 10 august.
Nu este clar cine vor fi cei judecați, dar anchetatorii ruși au declarat în iunie că au deschis peste 1.100 de dosare împotriva ucrainenilor pentru „crime împotriva păcii”. Printre cei investigați se numără membri ai regimentului Azov, care sunt considerați eroi în Ucraina pentru că au rezistat săptămâni la rând sub asediul asupra fabricii Azovstal.
Deși acum face parte din Garda Națională Ucraineană, regimentul a început ca o miliție de extremă dreaptă, iar propagandiștii ruși au indicat-o în mod constant ca o dovadă pentru a susține afirmațiile lor cu privire la influența nazismului în Ucraina și i-au prezentat pe membrii regimentului drept criminali de război.
Perspectiva unor astfel de procese a stârnit indignare în toată Ucraina, oficialii de la Kiev cerând Organizației Națiunilor Unite și Crucii Roșii să intervină cu mai multă fermitate pentru a proteja prizonierii.
The New York Times notează în acest context că Moscova „are o istorie lungă și brutală de a folosi capcanele procedurilor judiciare pentru a da un aspect de credibilitate eforturilor sale de a reduce la tăcere criticii, de a-și impune propria narațiune asupra evenimentelor și de a intimida publicul”.
Procese similare au avut loc de mulți ani în zonele din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși, procese pe care ONU le-au denunțat ca fiind profund viciate.
Rusia este disperată să arate oamenilor o „victorie”
Primarul exilat al Mariupolului, Vadim Boicenko, spunea într-un interviu acordat joi la Kiev că Rusia este disperată să arate oamenilor o „victorie” și pentru că forțele sale nu reușesc să avanseze pe câmpul de luptă, Moscova va exploata prizonierii de război pentru a intimida Ucraina și pentru a sublinia controlul rusesc asupra orașului-port de la Marea Azov.
Boicenko a mai spus că rușii ar putea folosi Zilei Independenței Ucrainei – care este sărbătorită pe 24 august și marchează ruperea națiunii de Uniunea Sovietică în 1991 – pentru a-și crea propriul spectacol cu procese.
„Ei îi vor acuza pe eroii și eroinele care ne apărau orașul de distrugerea orașului nostru”, a declarat primarul exilat.
Totodată, Vadim Boicenko crede că pocesele pot include civili. Aproximativ 10.000 de ucraineni sunt reținuți în patru colonii penale rusești din jurul Mariupolului – un număr care include atât civili, cât și soldați, precizează edilul.
Dacă ajuți forțele armate ale Ucrainei, în ochii lor este o crimă. Dacă îți protejezi propriul pământ, ești un trădător în ochii lor. Dacă ai decis să nu colaborezi, ai putea fi judecat.
Vadim Boicenko, primarul exilat al Mariupolului:
Îngrijorările în legătură cu siguranța prizonierilor au crescut luna trecută, când autoritățile ucrainene au acuzat Moscova că a orchestrat o explozie într-un lagăr rusesc de prizonieri din estul Ucrainei, ucigând cel puțin 50 de prizonieri de război ucraineni.