La traversarea sa prin lacul Titicaca, rece ca gheața, a fost însoțit de fosta înotătoare Malia Metella, 39 de ani, și de activistul ecologist Matthieu Witvoet, 27 de ani. Cei trei s-au antrenat de mai bine de un an în lacul Matemale din Pirinei.

În ciuda dizabilității, Curin a înotat cu succes de pe un mal pe celălalt al lacului sud-american Titicaca. El și coechipierii săi au ajuns sâmbătă, 20 noiembrie, la ora 23.30, ora României, în Insulele Uru, de pe malul peruan al imensului lac, potrivit agenției de presă AFP. Și-au început aventura pe 10 noiembrie, din satul bolivian Copacabana.

Pe lângă lungimea de 122 de kilometri, altitudinea de 3.800 de metri deasupra nivelului mării și vremea rea au reprezentat o adevărată provocare.

Curin și însoțitorii lui au înotat pe rând, trăgând și pluta făcută, pe care au dormit, au mâncat și s-au adăpostit de intemperii. Pe lângă performanța-record, Curin a ținut să atragă atenția asupra poluării în creștere de pe lacul Titicaca.

 „Să nu ne fie frică de cuvinte, am crezut că sunt morți”, a explicat Anne Bayard, directorul de proiect și agentul lui Theo Curin.

A fost teribil, zile cu grindină și furtuni, valuri de doi metri. Se temeau să nu fie doborâți de pe pluta lor. Au fost întârziați de aceste suplicii, dar au recuperat, parcurgând 25 km în timpul zilei.

Anne Bayard:

Sportivul paralimpic, care a folosit aripioare speciale pentru înot, este de două ori vicecampion mondial la înot și a terminat pe locul patru în competiția de 200 de metri stil liber la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. în 2016.

Foto: EPA

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News