“Analogia cu magazinele de mîncare este ineptă. Bunurile spirituale sînt diferite de cele materiale și nu te duci să le iei cu punga de la magazin. Biserica nu e prăvălie”, scrie Theodor Paleologu, pe Facebook.
Acesta își continuă pledoaria: “Argumentul că bisericile nu s-au închis în timpul epidemiilor de ciumă din secolele VI și XIV demonstrează exact contrariul. Pe atunci nu se știa nimic despre răspândirea epidemiilor. Există o specie de apucați care au impresia că se opun secularizării, dar care, de fapt, o accelerează prin atitudinile lor lipsite de minte. Se tot încăpățânează să ofere adversarilor lor nuielile cu care să fie flagelați. Și nu doar ei, ci întreaga Biserică”.
Biserica Ortodoxă Română trebuie să evite cu orice preț să fie asociată cu o explozie a cazurilor de coronavirus.
Theodor Paleologu
Paleologu face trimitere și la comparațiile cu regimul comunist: “Comparația cu persecuția din timpul regimului comunist nu este doar cretină, ci de-a dreptul nerușinată. Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paște sunt cu totul minoritare. Un singur episcop a derapat grav. Majoritatea ierarhilor, preoților și credincioșilor au o atitudine înțeleaptă și responsabilă”.
Concluzia lui Paleologu e fermă: “Cel mai important, dacă ieșim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem câte o lumânare și cântăm „Cristos a-nviat”, transformăm întreaga țară într-o imensă biserică. Să fim creștini, nu cretini.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro