Coaliția PSD-PNL-UDMR a început anul 2025 cu un prim diferend, legat de modificările cerute de partidul condus de Marcel Ciolacu, care au drept scop eficientizarea administrației publice.
Acum în vârstă de 81 de ani, Theodor Stolojan, care a fost și premier după Revoluție în perioada 1991-1992, a transmis un mesaj dur atât PSD, cel care a propus proiectul, cât și UDMR, partid care nu are interesul să se facă această reorganizare administrativ-teritorială a României.
„Stimați colegi. Când a fost publicat programul de guvernare al actualei coaliţii PSD, PNL, UDMR, am constatat trei teme lipsă: reforma teritorial administrativă, reforma profundắ a sistemului public de stat de sănătate și eterna activitate anti corupție. Acum, PSD lansează marea reformă teritorial administrativă, fără PNL. Sare din baie şi UDMR, spunând că o asemenea reformă nu s-ar putea face decât prin referendum în „fiecare localitate afectată de reformă”, ceea ce înseamnă nicio reformă”, a scris fostul premier pe grupul de WhatsApp al Biroului Politic Național al PNL, mesaj intrat în posesia Libertatea.
„Avem ceva de zis public sau rămânem pe poziţia „să nu deranjăm primarii”, deşi ştim că această reformă trebuie făcută?”, a adăugat Stolojan în mesajul intern adresat colegilor săi.
PSD a cerut reorganizarea administrativ-teritorială a României, ceea ce înseamnă reducerea numărului de judeţe și redefinirea comunelor și orașelor, motiv pentru care se va crea un grup de lucru, iar proiectul de lege va fi gata probabil la vară.
La scurt timp, partidul condus de Kelemen Hunor a reacționat prin vocea lui Cseke Attila. „Nu se poate face fără referendumuri în fiecare localitate care ar fi afectată de o astfel de decizie”, a spus ministrul UDMR al dezvoltării la TVR Info.
„Nicio reorganizare administrativ teritorială nu poate fi făcută fără consultarea oamenilor. Dacă va exista un proiect de lege de genul acesta, noi va trebui să mergem să explicăm oamenilor și să-i întrebăm în fiecare localitate și UAT dacă sunteți de acord”, a adăugat Cseke Attila.
Acum doi ani, Camera de Comerţ şi Industrie a României a transmis că este necesară o reorganizare administrativă a României prin reducerea numărului de județe de la 41 la 15, prin redefinirea comunei, ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, dar și a orașului, ca localitate cu minimum 10.000 de locuitori.
Discuțiile care se poartă acum sunt că localitățile mici, care au sub 5.000 de locuitori, vor fi comasate.