Theodore Coresi, 54 de ani, face parte din miile de intelectuali persecutati de regimul comunist. Solist (bas) al Operei Nationale Romane, si-a perfectionat tehnica vocala in Bucuresti, Roma si Viena, avand ca profesori nume de marca cum ar fi Boris Christoff, Luigi Infantino, Hubert Deutsch, Nicolae Herlea si Agnes Ivan. Talentul sau extraordinar a fost rasplatit cu multe premii internationale. A castigat Concursul International de la Geneva, Concursul International de Opera din Belgia, Festivalul de Opera din Bulgaria, Festivalul Belvedere din Viena si Concursul International Maria Callas.
Motivul care l-a facut sa paraseasca Romania a fost unul dureros. Comunistii nu-i permiteau sa plece in turnee internationale. “In anul 1986, am prins ocazia sa plec din tara si m-am stabilit in Viena. In anul 1991, am fost nevoit sa renunt la cetatenia romana. A fost un moment deosebit de trist pentru mine. Dar ma consolez cu gandul ca este doar o simpla formalitate. In inima mea sunt un artist roman si asa am sa raman pana ce Dumnezeu ma va chema la El”, ne-a marturisit Theodore Coresi.
Ajuns in Austria, artistul a interpretat la Opera de Stat din Viena, dar de-a lungul timpului a ajuns sa cante pe scenele marilor opere din intreaga lume. Repertoriul sau este o carte de vizita ireprosabila pentru un solist de opera. “Don Giovanni”, “Barbierul din Sevilla”, “Rigoletto”, “Don Carlo”, “Aida”, “Mozart” sunt doar cateva spectacole unde salile s-au umplut pana la refuz.
In anul 1988 si-a deschis o scoala de canto in Viena, unde nu-i nici pe departe usor sa intri.
“Studentii mei sunt in general avansati. Au cate doua facultati de specialitate, dar vin sa lucreze cu mine. Nu-i usor sa canti, sa devii un interpret de opera. Sunt scoli care iti dau o diploma de specialitate si gata. Dar daca nu esti capabil sa canti, daca nu ai un profesor bun, degeaba ai scoala. Daca acesti copii talentati nu sunt ghidati corespunzator, risca sa-si piarda vocea si atunci ar fi un dezastru. Eu predau scoala veche italiana, care, din pacate, nu se mai invata in zilele noastre”.
E foarte exigent cu studentii sai
Profesorul Coresi e extrem de exigent cand vine vorba de cei care doresc sa-i urmeze cursurile. “Nu am mai mult de 20 de studenti, pentru ca vreau sa am timp sa lucrez cu ei. Daca nu indeplinesc conditiile impuse de mine, nu au ce cauta la orele mele”, ne-a mai spus artistul. “Profesorul ne-a gasit de munca, nu ne-a dezamagit. Ne prezinta directorilor de opera, regizorilor, iar multi dintre noi sunt angajati”, ne-a marturisit Cleo, unul dintre studenti.
Theodore e casatorit cu soprana Catarina Coresi, alaturi de care a jucat in multe spectacole.
Patronul roman al Scolii de canto din Viena preda scoala veche italiana care, potrivit acestuia, nu se mai invata in zilele noastre. “Nu e suficient sa ai o diploma de specialitate si gata. Daca nu ai un profesor bun, degeaba stii sa canti”, spune artistul. Intr-una din putinele pauze pe care si le-a permis, Theodore a rasfoit cu placere, alaturi de studentii sai, paginile ziarului nostru
Theodore Coresi
Varsta: 54 de ani
Starea civila: casatorit
Data cand a parasit
Romania: 1986
Domiciliul actual: Viena
Ultima data in Romania: septembrie 2006