Ea a declarat că, după trei zile de dezbatere privind acordul de retragere din cadrul comunelor și o discuție în afara Parlamentului, este clar că există un „sprijin larg” pentru multe dintre aspectele cheie ale acordului. Cu toate acestea, există îngrijorări pe scară largă cu privire la măsurile de siguranță și posibilitatea ca acordul să nu treacă de vot. Theresa May a mai admis că în Camera Comunelor nu există o majoritate care să sprijine mecanismul de ”backstop” (plasă de siguranţă) pentru Irlanda de Nord prevăzut în acordul convenit cu UE.

Prin urmare, ea a anunțat că Guvernul a luat decizia de a amâna votul.

Theresa May declară că amânarea este necesară pentru a clarifica situația din Irlanda de Nord, acolo unde o graniță este singura variantă disponibilă.

„Trebuie luate în calcul și faptele care nu pot fi contestate: Irlanda de Nord are o graniță cu un alt stat suveran, această pace a fost construită în Irlanda de Nord în ultimele două decenii pe o frontieră liberă și că, după Brexit, granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda va fi frontiera externă a pieței unice și a uniunii vamale a UE. Aceste provocări trebuie să fie întâmpinate nu cu retorica, ci cu soluții reale și viabile”, spune ea.

„Poporul nu dorește să se întoarcă la o graniță dură și dacă acest Parlament are grijă să ne păstreze uniți trebuie să-i asculte acești oameni, pentru că uniunea noastră va continua doar cu consimțământul lor”, a mai spus May.

Acest ”backstop” a fost acceptat de premierul Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi el prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE şi că Irlanda de Nord va rămâne şi ea aliniată unor anumite norme ale pieţei unice europene dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să convină o altă soluţie pentru frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord sau nu reuşesc să convină un nou tip de relaţie comercială post-Brexit.

Theresa May a spus că trebuie să se stabilească dacă deputații vor să ducă la capăt Brexitul și că trebuie să întrebe dacă doresc să facă acest lucru prin încheierea unui acord cu UE. Dacă răspunsul este da, spune ea, atunci nu se poate ajunge la nici o înțelegere „durabilă și de succes” fără un compromis de ambele părți.

Cei care continuă să nu fie de acord trebuie să „își asume responsabilitatea” și să vină cu o alternativă, spune ea.

Deputații care susțin un al doilea referendum trebuie să fie conștienți că acesta riscă să împartă din nou țara în două, „iar noi ar trebui să ne străduim să unim oamenii, să-i aducem împreună”.

Theresa May spune că „marea majoritate acceptă rezultatul referendumului” și că „avem responsabilitatea de a ne descurca”.

În încheiere, Theresa May spune că, din momentul referendumului de acum doi ani și jumătate, când a votat împotriva Brexitului, a știut că datoria ei este de a face tot ce poate pentru a respecta voința majorității.

„Sunt hotărâtă să fac tot ce pot pentru a obține acest acord și a-l livra poporului britanic”, a concluzionat premierul.

Deputații din Camera Comunelor urmează să voteze acordul cu privire la Brexit. Deputaţii britanici se vor pronunța asupra acestui „Tratat cu privire la retragerea” din UE, negociat dur timp de 17 luni de guvernul condus de Theresa May. Premierul întâmpină o opoziție serioasă din partea celor care resping acordul pentru Brexit, în tabăra criticilor fiind atât membri ai opoziției, cât și voci din interiorul propriului partid și a partenerilor de guvernământ. Iată scenariile posibile după votul privind acordul Brexit din Parlamentul britanic


Citește și: „Atenție, se controlează maşinile cu număr românesc!” Cum se avertizează românii din Italia după schimbarea codului rutier


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News